Onze manier van werken

De Federatie verenigt, vertegenwoordigt en informeert de sector van het sociaal-cultureel werk. Als we zeggen dat De Federatie spreekt in naam van de sector, dan menen we dat ook. Van ons hoor je geen loze uitspraken op basis van een vaag buikgevoel, wel solide, onderbouwde statements. Daar gaan we prat op. We bevragen en beluisteren onze leden steeds weer op een gerichte manier.  De informatie die dat oplevert, in combinatie met de expertise van onze teamleden en bestuurders, maakt van ons een degelijke en betrouwbare gesprekspartner. Voor minder doen we het niet. Dat vraagt een grote inzet van De Federatie en haar leden, maar tegelijk versterkt het onze band.    
Dirk En Liesbeth 1

Dirk Verbist en Liesbeth De Winter

We zien je elke maand


Werkgroepen met een eigen karakter
Het team van De Federatie en de verschillende sociaal-culturele organisaties zien elkaar maandelijks tijdens zogenaamde "werkgroepen". De verenigingen, bewegingen, vormingsinstellingen en volkshogescholen vergaderen elk op een eigen moment en hebben hun eigen voorzitter. Elke werkgroep bespreekt nagenoeg dezelfde items, maar de accenten verschillen. In samenspraak met de werkgroepvoorzitters wordt de agenda ingekleurd door de wensen en de context van de organisaties. Dat is logisch, want elke werksoort heeft zijn eigen karakter.

Allemaal samen
Enkele keren per jaar organiseren we thematische of  interwerksoortelijke werkgroepen. Daarop zijn alle organisaties, ongeacht hun werksoort, welkom.  Tijdens zulke dagen gaan we dieper in op specifieke actuele ontwikkelingen die al onze leden aanbelangen en die meer aandacht vereisen dan op een gewone maandelijkse bijeenkomst mogelijk is. Indien nodig, geven we een podium aan specialisten.  

Uitwisselen in alle vertrouwen
De werkgroepen bieden organisaties de kans te netwerken en uit te wisselen in een vertrouwde omgeving. Vaak worstelen ze immers met dezelfde bedenkingen en problemen. De Federatie doet niets liever dan samen met hen constructieve oplossingen te bedenken.

Hapklare info 
Toegegeven: beleidsteksten zijn zelden meeslepend proza. Daarom maakt De Federatie er een erezaak van om relevante informatie zo veel als mogelijk hapklaar aan te bieden. Zo kunnen onze leden er nadien gemakkelijk mee aan de slag in de eigen organisatie.  Ook deze website speelt daar een belangrijke rol in. 
Binnenkort kan je op deze website heel wat aanvullende informatie en tools vinden onder het luik "Mijn Federatie". Opgelet: dit luik is enkel toegankelijk voor leden. 


Persoonlijk en op maat

Een huis van vertrouwen

Het persoonlijk contact met onze leden is iets waar we altijd naar uitkijken.  Elke lid van De Federatie heeft een eigen aanspreekpunt. Bij hem of haar kan je terecht met al je zorgen en vragen. Ze helpen je verder of verbinden je door met iemand in hun netwerk. Op die manier loop je niet verloren in het doolhof van overheidsinstanties, bovenbouworganisaties, belendende sectoren en wetteksten. Onze medewerkers hebben al heel wat watertjes doorzwommen: hun expertise reikt dan ook verder dan het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk. Paranormaal begaafd zijn ze niet, maar altijd zullen ze proberen te achterhalen wat er omgaat in je hoofd. Met de grootste zorg en in alle vertrouwen.  De Federatie werkt zoveel als mogelijk op vraag en maat. Dus aarzel niet om de telefoon op te pakken en één van onze teamleden aan te spreken. Wil je De Federatie - teamleden graag van wat naderbij bekijken? Dat kan op de webpagina  "Ons team" .  Dat doe je door hier te klikken.

Breed genetwerkt

De Federatie deelt graag. Samenwerken, verbinden, verenigen - of noem het "federeren" - zit in onze genen. Daarom investeren we intensief in netwerken waar we expertise kunnen uitwisselen. Zo bouwen we samen met acht partners aan de Nieuwsbrief Lokaal, ontwikkelden samen met elf organisaties Scwitch en geven we mee vorm aan bijvoorbeeld ISOC en de Verenigde Verenigingen. Dat doen we natuurlijk niet zomaar. Als Federatie zijn we doordrongen van de gedachte dat samenwerken rendeert, dat een groep meer weet dan een enkeling en dat de wereld meer sociaal-cultureel maken een gezamenlijke inspanning is. 
Wil je graag meer weten over onze collega's en partners, kijk dan even hier op de webpagina "Onze collega's". We hebben ook intense contacten met de parlementsleden die in de Commissie Cultuur speciaal onze sector opvolgen. Wil je weten wie dit zijn en wat ze zoal over ons zeggen in het Vlaams Parlement? Klik dan hier. 

Neem contact op

Hier kan je ons vinden.

Waar exact?