header handjes

Op weg naar de stembus bundelen Avansa’s hun krachten

Dossier: Samen naar beter

2024 is verkiezingsjaar. Politiek is alomtegenwoordig, net op het moment dat vele burgers dreigen af te haken. Avansa’s geloven er wel nog in en werken elke dag keihard aan het versterken van de democratie. Een greep uit hun regionale aanbod. Van ‘Op 1 uur wijzer’ over ‘Utopeghem’ tot ‘Megafoon’. Hoe je inwoners weer goesting doen krijgen in de maakbaarheid van de maatschappij?

Politiek eindigt niet aan het gordijn van het stemhokje. Een gezonde democratie betekent ook dat burgers goed geïnformeerd zijn, constant meegenomen worden in het beleidsproces en mee vorm kunnen geven aan de samenleving. Los van (sociale) mediabeïnvloeding en met respect voor de mensenrechten. Avansa’s maken een vuist waar nodig, maar reiken nog liever de hand om samen in dialoog te gaan. Op weg naar de stembus bundelen verschillende Avansa’s de krachten, met deze resultaten.

Letterlijk, Op één uur wijzer

Het concept van Op één uur wijzer is simpel. Elke bijeenkomst start met een kort, eenvoudig videocollege van de Universiteit van Vlaanderen. In een bib, een lokaal dienstencentrum of woonzorgcentrum. Inspirerende sprekers laten je kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen.
Campagnebeeld Opeenuurwijze
Dankzij Mens en Wetenschap kan je nadien je vragen stellen aan een expert. Na exact 1 uur ga je wijzer naar huis. In aanloop naar de (lokale) verkiezingen worden de thema’s actueel getint. Tussen januari en juni zijn 16 momenten gepland. Ontdek het aanbod van pionier Mechelen. Avansa Halle-Vilvoorde, regio Antwerpen volgen in het kielzog. Ook inwoners van Avansa Waas & Dender en Oostende-Westhoek worden vanaf dit najaar een pak wijzer.
Vragen zijn altijd belangrijk en verdienen ook een antwoord.
Jean-Pierre Degreve (bedenker van het concept)

Testzone Utopeghem

Maatschappelijke veranderingen die nu vaak nog niet lukken, krijgen dankzij Avansa Kempen, regio Gent en Oost-Brabant na de zomer ruimte om van onderuit te groeien. Vertrekpunt? Utopeghem: een ongerept eiland met pakweg 30.000 nieuwe inwoners. Op het eiland kan alles, vanaf nul, herdacht worden. Hoe gaan we om met grondbezit? Welk rechtssysteem gebruiken we? Maar vooral, hoe verdelen we macht en gaan we besluiten vormen? Proces en eindresultaat liggen volledig in handen van de deelnemers. Een weekendje Hoge Rielen maakt het echt. Dan worden ideeën omgezet naar de praktijk. Deze ‘doe-democratie’ mikt op een brede waaier profielen. Bovenal wil Utopeghem (lokale) besturen -en de samenleving- inspireren. Dit kan het debat over democratische vernieuwing alleen maar voeden.

Nog meer acties verkennen? Dit rollen Avansa’s enkel in eigen regio uit:

Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke