header handjes

Lees hier Wascabi 2019

De zevende editie van Wascabi kent weer veel boeiende interviews rond beleid in het sociaal-cultureel werk. Dit jaar gingen we in gesprek met een aantal bekende gezichten uit de vorige jaargangen.

Lees hem hier digitaal.

Een exemplaar ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@defederatie.org

Wascabi2019 Mock Up Kleiner
Luc Jansegers Web Low 13 Vierkant

Luc Jansegers

"Voor alles zijn er oplossingen"

Luc Jansegers maakt best geen plannen om naar Italië af te reizen deze zomer. Twee keer al kwamen liberale ministers deze dossiervreter tijdens zijn vakantie wegplukken om kabinetschef te worden. De laatste regeerperiode was dat voor de Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz. Zijn hele loopbaan lang pendelde Luc Jansegers tussen administratie en kabinet. Hij heeft de logica van de beheerder en die van de politicus in de vingers en weet het wankele evenwicht tussen beide te bewandelen. Hoe kijkt hij terug op vijf jaar kabinet Gatz? Lees meer.
Nadia Sminate Web Low 06 Vierkant

Nadia Sminate

Liefde voor verenigingen

Geen vereniging in Londerzeel of Nadia Sminate is er geweest. Als kind, in de volleybal- en de voetbalclub. Als jongvolwassene bij Davidsfonds en KVLV. En als burgemeester, bij alles en iedereen. Ze koestert de verbindende kracht van al deze kleine en grote organisaties. Maar ze moeten hun plaats kennen. Beslissen, dat blijft het voorrecht van de politiek.

Lees meer.

Sven Gatz Jessika Soors Web Low 18 Vierkant

Sven Gatz en Jessika Soors

Een hart voor de hoofdstad

De een is een ket in hart en nieren, de ander heeft de Kanaalzone in Vilvoorde tot een van haar pleisterplaatsen gemaakt omdat je van daar Brussel ziet liggen. Beiden hebben, op hun manier, de wonden na de aanslagen van 22 maart 2016 proberen te cureren. En beiden geloven – ondanks zijn onvolkomenheden – in het merk Brussel, dat de rest van België kan inspireren om van onderuit, met de steun van het middenveld, een samenleving te bouwen met heel veel verschillende gezichtspunten. Wascabi bracht uittredend minister van Cultuur Sven Gatz en ex-radicaliseringsambtenaar en kersvers parlementslid Jessika Soors samen voor een gesprek. Lees meer.
Peter Wouters Web 11 Vierk Ant

Peter Wouters

Een nieuw nulpunt na de schok

De stembusgang van 26 mei werpt een lange schaduw vooruit. De politiek kijkt diep in het eigen hart en beraadt zich over waar ze de voeling met een groot deel van de bevolking verloren is. Ook het middenveld doet aan introspectie. Het is het moment voor Peter Wouters, twee jaar in zijn mandaat als voorzitter van Beweging.net, om terug te grijpen naar zijn reflexen van aikidoka: de energie van de samenleving voelen en aanwenden. “De politiek kan zich nu alleen maar bescheiden opstellen tegenover de bevolking en zeggen: ‘ik snap dat we iets gemist hebben, kom ons helpen.” Lees meer.
Gent Web 16 Vierkant

Lien Verwaeren en Leonie Lanssens

De pioniers van het nieuwe Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur

Het kind mag dan nog geen definitieve naam hebben, zijn Vlaamse voogden sturen het met een zware boekentas de herfst in: kennis opbouwen, praktijken stimuleren en ontwikkelen, en beleid ondersteunen. Lien Verwaeren en Leonie Lanssens, nieuwe medewerkers van het Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur, en ‘kwartiermaker’ Luc Martens, voorzitter van de raad van bestuur, doen het pionierswerk voor dit nieuwe tussenniveau. Hoe er mee voor zorgen dat amateurkunsten en sociaal-cultureel volwassenenwerk geen ondergeschoven kindjes zijn in de nieuwe klas? “We willen een kwalitatieve dienstverlening neerzetten. We willen dus niet zomaar op alles ‘ja’ zeggen.”
Lees meer.
Luc Delrue Web 09 Vierkant

Luc Delrue

Weg met de versnippering

Zoveel moois gaat er schuil onder de brede vleugels van Cultuur. Toch hoort Luc Delrue, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, overal klagen. De burn-outs swingen de pan uit in de sector. Na drie jaar aan het roer van zijn administratie weet hij waar de boosdoeners te vinden zijn en wil hij, samen met de steunpunten en de sectorfederaties, zoeken naar duurzame manieren om de sector, en de mensen erin, gelukkiger te maken.

Lees meer.

Katia Segers Web 02 Vierkant

Katia Segers

De grenzen van de markt

Het leek wel of de minister van Cultuur een ondernemersbril had opgezet voor hij eraan begon. Ook verenigingen moesten de markt op. Ze mochten niet wegzakken in de hangmat van subsidies. Vort, de boer op! Fondsen werven! Sponsors zoeken! Alternatieve financiering aanboren! Katia Segers, in het Vlaams Parlement voor Sp.a, zag het met lede ogen aan. Als academica bestudeerde zij de grenzen van de markt voor kunst en cultuur. Als politica blijft ze, tegen de stroom in, hartstochtelijk subsidies verdedigen voor sociaal-cultureel werk en (amateur)kunsten.

Lees meer.