header handjes

Nieuw – nieuw – nieuw: State of the Region

Een nieuw decreet. Een nieuwe realiteit. Bovenlokaal cultuurwerk zal de komende jaren steeds nadrukkelijker vorm krijgen. De Federatie volgt deze evolutie graag nauwgezet op en duikt vanaf 2019 in de buik van Vlaanderen. We willen namelijk ook de initiatieven op het ‘tussenniveau’ een stem geven in het Vlaamse cultuurbeleid. Daarom brengen we hen samen op een spraakmakend event. 

Inspiratienetwerk voor ambitieuze spelers

State of the Region is een weerkerend gegeven. Twee à drie keer per jaar strijken De Federatie, De Wakkere Burger en Kwadraet ergens te lande neer. Samen met de Avansa's willen we een spraakmakend event neerpoten voor initiatieven met ambitie, projecten die het lokale (willen) overstijgen, voor vrijwilligers of professionals die cultureel samenwerken over de grenzen van gemeenten of beleidsthema’s heen.

State of the Region staat voor: informatie en feedback, inspiratie en ontmoeting. De concrete invulling is iedere keer een tikkeltje anders. Veel hangt af van de inbreng van plaatselijke partners en de behoeften in een specifieke regio. Samenwerking, engagement, administratieve verlichting, zakelijke aspecten, financiële middelen, relaties met overheden, netwerken, vrijwilligers en ga zo maar door... allemaal topics waar we mee aan de slag kunnen gaan. Een massa tips en tools van experten, maar ook onderlinge kennisdeling bieden je de kans om te groeien en aan slagkracht te winnen.

20191108Foto Statelogos

Veel hangt af van de inbreng van plaatselijke partners en de behoeften in een specifieke regio.

Cijfers, feiten en verhalen

We polsen meteen ook naar  noden. Zo geven we de aanwezige society designers een stem in het debat. Want de komst van het bovenlokale tussenniveau biedt uitdagingen en kansen, maar vraagt ook alertheid. Zoals: in welke mate varen sociaal-cultureel werk, amateurkunsten en burgerinitiatieven wel bij de huidige regelgeving? En waar moeten we zeker waakzaam voor blijven in een samenhangend cultuurbeleid? 

Voor wie?

Alle burgers die positieve alternatieven zoeken voor onze samenleving en de ambitie hebben om met hun project te groeien en zo het lokale te overstijgen.

  • Voor voortrekkers die burgers in de vrije tijd samen brengen om meerwaarde te creëren voor de maatschappij
  • Gedreven teamspelers die niet om een mening verlegen zitten en graag de handen uit de mouwen steken
  • Believers die actief werk willen maken van een participatieve samenleving en/of drijvende krachten die experiment hoog in het vaandel dragen
  • Voor pioniers die meteen in het decreet bovenlokaal cultuurwerk zijn gedoken of dat binnenkort willen doen

Waar zie je ons komende maanden opduiken?

Op 5 december 2019 trekken we richting Oost-Brabant. We beginnen onze reeks van acht haltes in Aarschot. Daarna, in 2020, gaat State of the Region richting West-Vlaanderen. Ook daar zijn de voorbereidingen al volop aan de gang. Najaar 2002 en 2021 volgen nog locaties en kansen om als burgerinitiatief of bovenlokaal project ideeën op te snuiven, concrete hulplijntjes in te schakelen of aan te geven welke actuele behoeften er leven. We houden je op de hoogte van de verschillende regio’s die we aandoen.

Straffe insteken (good practices, competente sprekers, fijne methodieken, toplocaties…) zijn altijd welkom. Contacteer elke@defederatie.org

Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke