header handjes

Wat te doen op 29 augustus 2024? WASCABI!

Of en wanneer de zomer start, blijft ook voor ons een raadsel. Wél zeker is dat we jullie op 29 augustus een verse WASCABI serveren. Schrijf het met stip in je agenda én schrijf je meteen in!

“Fijn jullie te leren kennen; we zouden vaker moeten overleggen!” “Wat een boeiende invalshoek; die hoorden we nog nergens” “Verfrissend, die inzichten vanuit jullie brede achterban. Dit vertelt ons meer dan 5 onderzoeksbureaus samen” “Wablief? Zoveel actieve groepen, verspreid over heel Vlaanderen?” “Merci voor het creatief mee denken en zoeken!” Krijgt jouw organisatie dit soms te horen van partners of overheidsorganisaties? En straal je dan van oor tot oor? Terecht! En tegelijk is het sneu. Want het is vaak 'toeval' of een one-shot.
Onbekend is nu eenmaal onbemind en beleidsverantwoordelijken blijven vaak in de eigen kokers. Ook sociaal-culturele organisaties vormen een ‘sector’, zo’n koker. Amateurkunstenorganisaties ook. Beide zijn bestuursmatig vervat onder ‘Cultuur’. Logisch en goed voor een breed draagvlak voor cultuurbeleid. Maar hun werking en expertise is veel breder en raakt aan quasi alle maatschappelijke kwesties. Dit zijn vaak complexe kwesties die in het Vlaanderen van vandaag alle aandacht verdienen en waarbij het bundelen van invalshoeken en expertise onontbeerlijk is. Maar dat botst wel vaker op ‘eigen koker eerst’. Op de drempel van een nieuw werkjaar voor sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties gooit WASCABI 2024 daarom de deuren open.

Programma

Vorig jaar organiseerden we ‘kaarten-op-tafels’ waarin de aanwezige organisaties concrete verkiezingsaanbevelingen bespraken met politici. Nu de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen achter de rug zijn maken we graag kennis met de mensen die voor en achter de schermen de bakens (zullen) uitzetten voor onze sectoren, wars van de commissie of het departement waarin ze actief zijn.
Daarnaast besteedt WASCABI aandacht aan de verscheidene beleidsblikken op cultuur van de afgelopen jaren, wat we eruit kunnen leren en de specifieke aandachtspunten en valkuilen voor onze sectoren. Ook de schat van expertise in onze sectoren komt aan bod. Kan die grondige kennis bijvoorbeeld meer ingezet worden in de strijd tegen desinformatie?

WASCABI start om 13u, maar ook in de voormiddag ben je al welkom. Dan stelt Socius het rapport "Arbeidsmarktonderzoek SCW in Vlaanderen" voor. Alle info daarover vind je op de site van Socius.

Het volledige programma van WASCABI houden we (net als de zomer) nog even achter de hand. We vullen het hier de komende weken stelselmatig aan. Inschrijven kan wel al. 12u00 Lunch / onthaal 13u00 Welkom 13u15 In gesprek met ... In het auditorium gaan we in gesprek met gewezen Vlaamse ministers van Cultuur. Bert Anciaux (Vooruit), Joke Schauvliege (cd&v) en Sven Gatz (Open VLD) bevestigden alvast hun komst. De gloednieuwe minister van Cultuur sluit ook aan! Hmm? Weten we dat wel zeker? Fake news? Wel zeker is dat we ook praten met 2 doorgewinterde factcheckers over de stijgende nood aan en het maatschappelijk belang van factchecks. 14u30 Schuif aan tafel met ... Verspreid over het gebouw kan je in intieme kring kennismaken met verschillende (nieuwe) parlementsleden, kabinetsmedewerkers of betrokken beleidsmedewerkers uit verschillende departementen die zich buigen over materies die relevant zijn voor jullie organisatie. Deze topambtenaren maken alvast zeker tijd voor een babbel: Bart Temmerman (Secretaris-Generaal Departement Cultuur, Jeugd & Media), Karine Moykens (Secretaris-Generaal Departement Zorg), Jeroen Windey (Secretaris-Generaal Agentschap Binnenlands Bestuur), Freddy Evens, (stafdirecteur Departement Kanselarij & Buitenlandse Zaken) zijn er al zeker bij. Je kan maximaal aan twee tafels deelnemen. 15u30 Sleutel & Slotmoment 16u00 Receptie 18u00 Einde
Visual wascabi 2024

Praktisch

Zowel de voorstelling van het onderzoeksrapport als WASCABI vinden plaats in Congrescentrum BEL Brussels, op het terrein van Thurn & Taxis, Havenlaan 86c in Brussel (psst, het BEL-gebouw is het zwarte gebouw naast het gele Herman Teirlinck-gebouw), op wandelafstand van Brussel-Noord. Lees hier hoe je daar het makkelijkst geraakt. (Je kan ook gebruik maken van een gratis pendeldienst tussen Brussel-Noord en Thurn & Taxis).
WASCABI is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan hier.
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart