header handjes

3 september 2021: WASCABI

20210923 emailhandtekening wascabi

EINDELIJK!

Augustus 2019. Nog geen Vlaamse Regering, nog geen minister van Cultuur. Wél de laatste WASCABI… tot nu! Want intussen is er wél een minister van Cultuur, doorzwom het decreet op sociaal-cultureel werk woelige watertjes en maakten we – zonder dat iemand het zag komen - de meest ingrijpende gezondheids- en maatschappelijke crisis mee sinds de Tweede Wereldoorlog.
Net zoals september 1944 de bevrijding van België inluidde, wil WASCABI op 3 september 2021 de bevrijding van het verenigingsleven markeren. Daarom nodigen we iedereen die betrokken is bij amateurkunsten- of sociaal-culturele organisaties of hen een warm hart toedraagt uit voor een opstartfeestje in Brussel. Live! Met echte mensen. Een echt podium. Een echte receptie!
Nog niet overtuigd? Vóór de receptie zorgen we ook voor een stevige brok inhoud. Met een terugblik op de coronak(r)ater maar vooral een duik in de nabije toekomst. Welk soort relance hebben Vlaamse beleidsverantwoordelijken voor sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties in gedachten? Hoe zien die organisaties dat zelf? Met welke decretale en financiële kaders denkt men deze sectoren bij te staan?
Bittere ernst dus, maar met een luchtig laagje. Oftewel: vintage WASCABI. Minister Jambon zal er alvast bij zijn!

Programma

13u30 // Onthaal 14u // Welkomstwoord 14u10 // De toekomst van (het decreet) amateurkunsten In gesprek met Marius Meremans (N-VA), Jan Matthys (VLAMO), Iris Raspoet (Danspunt) en Barbara Delft (De Federatie) 14u45 // De toekomst van het (decreet) sociaal-cultureel werk In gesprek met Katia Segers (Vooruit), Orry Van De Wauwer (CD&V) en Stephanie D’Hose (Open VLD) 15u20 // Gesprek met minister Jan Jambon (N-VA) en Dirk Verbist (De Federatie) 15u55 // Slotwoord 16u // Receptie 17u30 // Einde Tussen de gesprekken door wordt de doorstart van het sociaal-cultureel werk en de amateurkunstensector deze zomer in beeld gebracht. De moderatie is in handen van Jana Kerremans.

Praktisch

Logo AB
WASCABI is gratis, maar inschrijven is verplicht via dit formulier. Wie dat wenst, kan op het inschrijvingsformulier een vraag stellen aan minister Jambon die we hem mogelijk voorleggen op WASCABI. We openen om 13u00 de deuren en starten stipt om 14u. Gelieve dus zeker op tijd te komen, ook omwille van de nodige CST-check aan de ingang. Om 16u start de receptie en om 17u30 sluiten we af. Alles vindt plaats in de AB in Brussel, Anspachlaan 110, 1000 Brussel. Zo vind je de weg. Wascabi maakt gebruik van het Covid Safe Ticket. Lees hieronder hoe dit in zijn werk gaat.

WASCABI is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via dit formulier.

Op 1 september om 12u sluiten we de inschrijvingen af dus treuzel niet!


Covid Safe Ticket / onthaalprocedure

WASCABI werkt met het Covid Safe Ticket (CST). Dat betekent dat u enkel kan deelnemen als u dergelijk ticket kan voorleggen bij de ingang. Het betekent ook dat de onthaalprocedure iets langer duurt, dus kom aub op tijd.
Hoe gaat het in zijn werk?
 • U meldt zich mét mondmasker aan bij de ingang van de AB (Anspachlaan 110). Hou uw identiteitskaart klaar.
 • Medewerkers van De Federatie controleren of u op de inschrijvingslijst staat en vragen – zo nodig – uw identiteitskaart. Dit is verplicht omdat het CST persoonlijk is en we moeten controleren of uw identiteit overeenkomt met de eigenaar van het CST.
 • Een medewerker van AB scant uw CST en controleert of die geldig is. Deze medewerker krijg enkel uw naam, voornaam en geboortedatum te zien .
 • Daarna is geen mondmasker of social distancing meer nodig, noch in de grote zaal, noch in de foyer tijdens de receptie. AB zorgt voor crowd-management, sanitaire voorzieningen (ontsmetting, …) en een degelijke ventilatie.
Hoe krijgt en toont u een CST?
 • Het makkelijkst is om uw CST digitaal op te vragen. Dit kan door deze app te downloaden en deze stappen te volgen.
 • Uw CST is geldig in de volgende gevallen:
  • U hebt een vaccinatiecertificaat : volledig ingeënt + twee weken;
  • U hebt een herstel certificaat van minder dan 6 maanden;
  • U hebt een negatieve PCR-test (geldigheid = dag van staalname + 2 dagen).
  • U hebt een negatieve antigeen-test (geldigheid = dag van staalname + 1 dag).
 • Niet digitaal? Dan kan u een CST opvragen via Mijn Gezondheid of via Mijn Burgerprofiel. Breng in dit geval een print met een duidelijke QR-code mee.
 • U kan het CST ook per post toegestuurd krijgen. Hou dan wel rekening met een wachttijd van één week. Alle info hierover vind je hier.
 • Het CST is gratis.
Hier vindt u meer info over het Covid Safe Ticket. We beseffen dat dit een belemmering kan zijn voor sommigen, maar het zorgt er wel voor dat WASCABI kan doorgaan en bovendien in optimale – en veilige - omstandigheden kan verlopen.

Locatie

AB, Anspachlaan 110 in Brussel. Op 10 minuten stappen van het station Brussel-Centraal. Verschillende manieren om er te geraken, vindt u op de website van de AB. De zaal is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Alle info over toegankelijkheid is hier te vinden.
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart