header handjes

Bryan Buddaert – vrijwilliger bij jongDOEK en OPENDOEK

Ook in het amateurtheaterlandschap trok corona een spoor van vernieling, maar er viel ook veel creativiteit te bespeuren. Zo ook in regio Kortrijk-Waregem en Ieper-Diksmuide, waar Bryan Buddaert de creativiteit in coronatijden aanwakkerde.

Bryan is al zo’n 8 jaar actief als vrijwilliger in de theaterwereld. Dat ‘actief’ is zeer letterlijk te nemen, want hij is betrokken bij gemiddeld zo’n 1 voorstelling per week! Hij startte als vrijwilliger bij jongDoek, de jongerenwerking van OPENDOEK, en is er nog steeds actief. Maar intussen neemt hij voor OPENDOEK in de genoemde regio’s meerdere taken op zich, zoals communicatie, het uitwerken van ideeën, vergaderingen begeleiden e.d. Hij zit in de stuurgroep van het regionale theaterfestival Spots op West en zoekt actief jongerengezelschappen op.
Toen corona het theaterleven op de planken deed stilvallen, hielp Bryan mee aan een jongerenkamp en een theaterwandeling, maar startte hij ook het initiatief Play-Pause: een platform waarop theatergezelschappen hun verhalen en ideeën kunnen delen om elkaar zo te inspireren. Het platform stimuleert op die manier blijvende creativiteit. Voorts zocht hij in talloze vergaderingen samen met anderen naar nieuwe ideeën en werkvormen, naar mogelijkheden tijdens corona én maakte hij ook plannen voor als dat virus eindelijk de wereld uit is.
Foto Bryan 1
Laten we van 2022 een theaterjaar maken, zodat theaterinitiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten
Bryan Buddaert
Dat is ook meteen zijn belangrijkste suggestie aan alle vrijwilligers. Blijf positief, focus op wat mogelijk is ondanks corona en bereid je alvast goed voor op wat er komt na corona. Hij zag deze noodgedwongen ‘pauze’ ook als het ideale moment om van het eigen eilandje te stappen en andere gezelschappen te leren kennen.
Tijdens de lockdowns belde hij gezelschappen op en was blij verrast over hoeveel deugd het hen deed om eens hun verhaal te kunnen doen. Hij heeft bakken respect voor theatergezelschappen die bleven op zoek gaan naar creatieve manier van theater en zag zelf bijzonder veel creativiteit in dit coronajaar. Bryan blikt ook hoopvol vooruit en verwacht dat sommige nieuwe manieren van theater maken ook na corona zullen blijven bestaan.
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart