header handjes

De dag dat engagement geviseerd en gesloten werd

De provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen besloot om fuiven, feesten en evenementen georganiseerd door vrijwilligers voor 4 weken te verbieden. Dancings en discotheken blijven wel open en ook privé kan er gefeest worden. Deze beslissing is ongefundeerd, tart elke logica en viseert onterecht -naast jongeren- alle vrijwilligers- en verenigingsinitiatieven.

De coronacijfers zijn slecht. Op federaal niveau werd vorige week een set van nieuwe maatregelen ingevoerd. Tegelijk krijgen provinciale en lokale besturen een vrijgeleide om strenger in te grijpen. Een paar gemeenten deden dit al en zetten het verenigingsleven on hold. Nu doet de provincie Oost-Vlaanderen daar een schep bovenop en verbiedt alle festiviteiten van verenigingen. Jeugdhuizen en jeugdbewegingen zijn de klos, maar ook veel sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties mogen hun plannen opnieuw afblazen. Professionelen mogen wel open blijven. Want zij kunnen veilig organiseren en ze zijn al zolang gesloten geweest, klinkt het. Klopt, maar dat geldt ook voor lokale verenigingen! Ook zij hebben de inkomsten hard nodig na bijna 2 jaar corona. En ook zij hebben intussen bakken ervaring in het opvolgen van coronamaatregelen. Of is het misschien omdat verenigingen het makkelijkste slachtoffer zijn als men politieke ‘daadkracht’ wil etaleren?
"Dit is willekeur en ongelijkheid ten top. Onze organisaties doen al bijna 2 jaar in aartsmoeilijke omstandigheden heksentoeren om hun vrijwilligers geëngageerd te houden én veilig te verenigen. En dan trekt men daar zomaar, zonder argumentatie en overleg, een streep door. Uiteraard zijn bijkomende maatregelen legitiem, maar het is onbegrijpelijk dat vrijwillig engagement telkens opnieuw eerst afgestraft wordt. Engagement en mentaal welzijn blijken opnieuw van ondergeschikt belang", aldus Dirk Verbist (directeur De Federatie)
Dit is willekeur en ongelijkheid ten top. Uiteraard zijn bijkomende maatregelen legitiem, maar het is onbegrijpelijk dat vrijwillig engagement telkens opnieuw eerst afgestraft wordt.
Dirk Verbist (directeur De Federatie)

De Vlaamse Jeugdraad liet van zich horen en ook het samenwerkingsverband ikorganiseer.be reageerde met onbegrip op de maatregel van de provincie Oost-Vlaanderen.

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart