header handjes

De Doorstart: Neos

Hoe verloopt de doorstart van organisaties na de coronajaren? Vandaag: de ondernemende senioren van Neos vzw.

"Als 2021 het jaar was van HOOPVOL VERENIGEN dan wordt 2022 het jaar waarin KNALDRANG tot geweldige Neos-activiteiten zal leiden", is de uitsmijter van het jaarverslag 2021 van seniorenvereniging Neos (netwerk van ondernemende senioren). Dat uit zich ook in het aantal leden, want Neos maakte de voorbije maanden een ongeëvenaarde groeispurt met meer dan 4.000 nieuwe leden, goed voor een netto-ledenwinst van meer dan 2.000 leden.
Neos doorstart

foto: Lut GeusensNeos-directeur Martin De Loose: “Velen hebben het idee dat deze groeispurt in de sterren geschreven stond. Eens corona het toeliet, ging het verenigingsleven vanzelf terug op gang komen en floreren. Niets is minder waar. We hebben dit succes te danken aan het noeste werk van onze 2.000 bestuursleden, de vele helpende handen en medewerkers die de kunde en kunst van het verenigen beheersen. Ook toen we niet mochten verenigen, bleven we een vereniging.”
Eén van die trekkers die onvermoeibaar bleef verenigen, is Marc Dedecker, voorzitter van Neos Zutendaal. Hij investeerde heel wat tijd in het samenstellen van een maandelijkse krant, telkens opnieuw een inhoudelijk en vormelijk pareltje. Veel beeldmateriaal, persoonlijke verhalen en oproepen om allerlei wetenswaardigheden te delen. Samen met de persoonlijke berichten en de huisbezoeken zorgde dit voor een blijvend contact, een gevoel van samen zijn in tijden dat dit live niet kon. Het counterde eenzaamheid.
Eens corona het toeliet, ging het verenigingsleven vanzelf terug op gang komen en floreren. Niets is minder waar.
Martin De Loose - directeur Neos
Tijdens corona startten ze in Zutendaal ook enkele nieuwe activiteiten. Zo namen Neos-buddy's eenzame mensen op sleeptouw om samen te wandelen. In Zutendaal werden al snel enkele kleine groepjes gevormd die regelmatig gingen wandelen. Vorige zomer startten ze met petanque, omdat dit -naast wandelen- zowat het enige was wat mocht en kon. Dit blijkt nu een gesmaakte blijver te zijn.
In vele Neos-afdelingen bleven vrijwilligers aan de kar trekken. Dat al die gezamenlijke inspanningen Neos geen windeieren leggen, bewijzen de ledencijfers in onderstaande grafiek.
Ledencijfers Neos vzw op 27 april 2022

Evolutie ledencijfers Neos

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart