header handjes

Gezonde democratie begint lokaal. Handvaten voor een betere overlegcultuur.

Dossier: Regionaal - (boven)lokaal

Wat kan jouw gemeente doen om beleidsparticipatie weer ten volle op de agenda te zetten? Hoe kunnen (sociaal-culturele) verenigingen hier hun steentje toe bijdragen? De Verenigde Verenigingen lanceert rond Valentijn een campagne, maar licht nu al een tip van de sluier op. Wat kan je doen? 

Waarom

We leven in een woelige en complexe politieke context. Burgers krijgen soms het gevoel niet meer mee te kunnen of mee te tellen. Dat kan anders. Zeker in steden en gemeenten waar het bestuur in direct contact staat met haar burgers en het dagelijks leven. Het georganiseerde verenigingsleven bij beleidsbeslissingen betrekken, creëert vaak meer draagvlak. Al is beleidsinspraak ook een evenwichtsoefening en niet evident. Er liggen hobbels en valkuilen op de loer die proces en resultaat kunnen vertroebelen. 
Politiek is de kunst om zo met meningsverschillen om te gaan dat we toch tot een functionerende samenleving komen
Kris Peeters, lector PXL-hogeschool in De Standaard
Vergaderzaal tafel
Daarom schuiven De Federatie en de Verenigde Verenigingen een aantal waarden naar voor die politici en middenveld kunnen delen, om zo op een verstandige en duurzame manier beleidsparticipatie te organiseren. Deze gedeelde spelregels bieden mogelijks houvast om volop voor inspraak te gaan.  

Waarom nu?

De start van een nieuwe beleidsperiode is een uitgelezen kans om zich expliciet uit te spreken over de kwaliteiten van een sterke overlegcultuur. Bestuursploegen die hier actie rond willen ondernemen kunnen deze ambitie kwijt in de strategische nota van hun meerjarenplan 2026-2031 waaraan ook budgetten gekoppeld zijn. Bovendien worden binnenkort weer heel wat adviesraden opnieuw samengesteld. Ook hier kan de leidraad ruggensteun bieden.  
Samen beleid maken, vraagt een open houding. Hoe overheid en partners met elkaar omgaan is van cruciaal belang. We reiken 8 basisprincipes aan waaruit wederzijds engagement blijkt.

We nemen onze tijd voor inspraak en verandering. 

We werken in volle transparantie.

We luisteren écht naar iedereen. 

We maken middelen vrij om participatie te laten slagen. 

We engageren ons via duurzame relaties. 

We gaan aan de slag met de resultaten.

We communiceren verbindend over het proces.

We nemen geleerde lessen mee richting toekomst. 

Deze worden nog verder verfijnd en vind je vanaf februari op een gloednieuw webplatform. 
Hierin liggen zeker kansen voor schepenen en gemeenteraadsleden die een voorvechter willen zijn van beleidsparticipatie.
Bram Verschuere, Prof. Dr. UGent, Bestuurskunde - interview Wascabi
Doe je mee?           Prikkelt deze aanpak? Hou ons dan verder in de gaten. Lokale verenigingen en middenveldorganisaties trekken na Nieuwjaar wellicht aan je mouw om hierover in gesprek te gaan. 
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke