header handjes

Lees nu Wascabi 2018 online

De zesde editie van Wascabi kent weer veel boeiende interviews rond beleid in het sociaal-cultureel werk. Dit jaar bijzondere aandacht voor sociaal ondernemen, burgerkracht en de impact van ouderenverenigingen.

Lees hem hier digitaal.

Een exemplaar ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@defederatie.org

De punker in Sven Gatz roert zich

Sven Gatz keek vreemd op toen we in juli 2014 op zijn nog lege kabinet binnenvielen met een kartonnen raket die hem vanaf de eerste dag in de richting van de sociaalculturele planeet moest zetten. Het werd voor de minister van Cultuur zoeken naar een ritme in het werken met een sector die hem met ijzeren glimlach bleef bestoken. Omgekeerd moesten wij vaststellen dat deze liberaal oren had naar wat wezenlijk is voor de sector, zeker in deze tijden: de vrijplaats van het sociaal-cultureel werk. Lees verder

De laatste sprint van de Commissie Cultuur

De “kneusjes van het Vlaams Parlement” maken zich op voor de sprint tot aan de verkiezingen. Het grote werk is achter de rug, met de upgrade van het Kunstendecreet en de nieuwe decreten Sociaal-cultureel Volwassenenwerk en Bovenlokale Cultuurwerking. Zal de commissie Cultuur ook in de stijgende verkiezingskoorts het spitante inhoudelijke debat tussen meerderheid en oppositie blijven koesteren? Zullen haar leden de parlementaire reflex van hun minister, Sven Gatz, op de proef blijven stellen? De commissie Cultuur 2014-2019 laat zich een laatste keer op de rooster leggen.

Lees verder

Artikel 03

Zit iedereen mee rond de tafel?

Ruim 5.500 burgers gaven in de bevraging CultuurContentement hun mening over de kwaliteit van het culturele aanbod en het cultuurbeleid in hun gemeente. Steden en gemeenten, oordeelden ze, moeten zorgen voor meer begeleiding, regulitis genezen, beter communiceren over hun aanbod en beleid, meer betaalbare infrastructuur ter beschikking stellen en meer experimenteren. Voelt Mieke Van den Brande, cultuurschepen van Bonheiden, zich aangesproken? En wat denkt Wim Van Roy van De Wakkere Burger van de nadrukkelijke vraag naar meer participatie? De Federatie bracht hen samen voor een dubbelgesprek. Lees verder

Vrijwilligers moet vrijwillig blijven

Nog te veel regeltjes bezorgen de 200.000 vrijwilligers in het sociaal-cultureel volwassenenwerk hoofdbrekens. Te veel rompslomp om gewoon de handen uit de mouwen te kunnen steken. Er zit gelukkig schot in de zaak. De Vlaamse regering kwam met een Actieplan Gecoördineerd Vrijwilligersbeleid. De federale overheid schaafde de vrijwilligerswet bij en zorgde met de ‘bijkluswet’ voor een statuut verenigingswerk, dat een grijze zone tussen arbeid en vrijwilligerswerk wegwerkt. En toch zijn we er niet. Dat vindt ook de federale minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

Lees verder

Tegen de schenen schoppen, en dan verbinden

Zelden zijn verenigingen populairder dan wanneer de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn. Politici verdringen zich om te dingen naar hun gunsten. Is zo’n stembusgang een ideaal moment voor sociaal-culturele organisaties om te wegen op toekomstige beleidskeuzes? Welke stem hebben zij eigenlijk in deze tijden van schreeuwers en socialemediaprovocateurs? Wij vroegen het aan twee politieke veelvraten, die beide kanten van de medaille kennen: Tarik Fraihi, politiek directeur bij Groen, en Sammy Mahdi, voorzitter van Jong CD&V.

Lees verder

Ondernemen is niet vies

Sociaal ondernemers wachten niet tot de overheid of de markt met een oplossing komt voor een maatschappelijk probleem. Ze dichten zelf maatschappelijke kloven en maken zo de verandering die ze willen zien. Ze lijken daarmee op hun neefjes van het sociaalcultureel volwassenenwerk. Kunnen deze familieleden elkaar meer versterken dan ze vandaag doen? We vroegen het Kaat Peeters, directeur van de De Sociale InnovatieFabriek en coauteur van Zaken die je raken, over sociaal ondernemerschap.

Lees verder

Een sterk merk in woelige tijden

Het waren drukke jaren voor de raad van bestuur van De Federatie. Jaren van richting zoeken en het sociaal-cultureel volwassenenwerk in de markt zetten als een onverwoestbaar merk. Er waren een nieuw decreet op het Sociaal-cultureel Volwassenenwerk en een nieuw decreet Bovenlokale Cultuurwerking. Met Scwitch kreeg onze sector een gesmaakt instrument voor professionalisering. En De Federatie wordt binnenkort weer wat groter, nu de Amateurkunsten aansluiten. In oktober gaan nieuwe bestuurders voor De Federatie aan de slag. Voor het zover is voelen we twee leden en één afzwaaiend lid aan de tand over de uitdagingen voor de toekomst.

Lees verder

Artikel 08

Ouderenverenigingen: krachtvoer voor de samenleving, buffer tegen eenzaamheid

Ouderen worden gemakshalve op één hoopje gegooid, of ze nu 65 of 95 zijn. Maar wat een diversiteit. En wat een engagement. De samenleving verwacht nog steeds dat mensen na hun pensioen in een hoekje wegkruipen, terwijl zij onder andere via het verenigingsleven een belangrijke rol hebben in de constructie van onze samenleving en bij maatschappelijke uitdagingen als de strijd tegen eenzaamheid. Een gesprek met gerontoloog Dominique Verté, directeur van het netwerk voor ondernemende senioren (NeosMartin De Loose en N-VA parlementslid Lorin Parys.

Lees verder

Wascabi preview

Wascabi lees je hier

Veel leesplezier