header handjes

New kids in town. De Federatie verruimt de rangen

Canal it up, De Stuyverij, Grootouders voor het klimaat, Meer democratie, Missing You, Reveil en Sociaal Actiecentrum voor het volk zijn kleppers van formaat die recent de weg naar De Federatie vonden. We heten ze warm welkom en stellen ze met plezier aan je voor.

We turen graag verder dan onze vaste, erkende ledenbasis. Met scherpe blik en open vizier. Want de maatschappij is fel in verandering en vaak begint sociaal-cultureel werk met het in vraag stellen van iets, en dat steeds opnieuw. En met actie. Hoop alleen doet immers niet leven. Afgelopen maanden hield De Federatie ogen en oren wijd open. Alert voor uit de kluiten gewassen initiatief dat ruikt naar sociaal-cultureel handelen. We zijn blij deze organisaties te mogen verwelkomen in onze club!

Nieuwe kanjers

 • Canal it up
  Gaat voor propere, afvalvrije kanalen. Vooral in Brussel. Maar hun boodschap heeft ruime weerklank, zelfs internationaal. Ruimen, sensibiliseren en nadenken over oplossingen. Da’s Canal it up in enkele woorden.

  In hetzelfde schuitje:

 • Grootouders voor het klimaat
  Een burgerbeweging van gewone mensen die bezorgd zijn om de klimaatverandering en gevolgen ervan voor komende generaties. Deze grootouders informeren, motiveren, steunen en nemen standpunten in.

  Over onderbouwde meningen gesproken:

 • Meer democratie
  Deze beweging wil burgers meer zeggenschap geven in de politiek en samenleving. Ze voeren actie voor de invoering van bindende referenda en volksinitiatieven, direct gekozen bestuurders, een eerlijker kiesstelsel en meer.

  Gezondheidszorg, is een ander thema dat om een nieuwe kijk vraagt:
 • Sociaal Actiecentrum voor het volk
  Een goede gezondheid begint bij een goede woning, gezonde voeding, werkbaar werk. Dat strookt niet altijd met het huidige Belgische gezondheidssysteem. Nóg niet.

  Over zich goed voelen en ontplooien gesproken:
 • De Stuyverij
  “Samen een veilige ‘speelruimte’ creëren waar mensen elkaar inspireren, verbonden raken en versterking vinden in het netwerk.” Met deze ‘stuyfplekmethodiek’ wil De Stuyverij burgers aanzetten om nieuwe wegen en eigen dromen voluit te verkennen en realiseren.

  En soms gaat het ook wat minder…

 • Missing You
  Ben je iemand verloren of ken je iemand die rouwt. Missing You helpt je in het omgaan met verlies. Op ontmoetingsdagen, via lotgenotengroepen, rouwkampen. Op zoek naar een begripvolle en steunende samenleving pleit ze ook voor maatschappelijke aandacht voor rouwenden.

  Gaan even hard voor dit inzicht:

 • Reveil
  Reveil wil de Vlaamse rouwcultuur de 21e eeuw in loodsen. Op verschillende manieren. De meest bekende: de ingetogen concerten op 1 november op meer dan 100 begraafplaatsen in Vlaanderen. Maar ook: de Verhalenbank, conferenties, het netwerk van partners of de Troosthoofdstad dragen hieraan bij.

Getriggerd door de werking van één van deze organisaties? We brengen je graag in contact.

Groepsfoto Web Low 16
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke