header handjes

Bovenlokale UiTPAS aanbieders staan in de kou

Eerst een beetje context

Met een UiTPAS kan je punten sparen en die ruilen voor leuke extra's (zoals kortingen, cadeaus of gratis tickets), in alle UiTPAS-regio's. Mensen in armoede krijgen extra aandacht met UiTPAS. Zij ontvangen bovenop de spaar- en ruilmogelijkheden discreet een sociaal tarief op UiTPAS-activiteiten binnen hun UiTPAS-regio, of bij bovenlokale aanbieders. Bovenlokale aanbieders (bijvoorbeeld koepelorganisaties in het sociaal-cultureel werk) kunnen hun eigen aanbod opnemen in het UiTPAS-aanbod. Als mensen in armoede hun UiTPAS gebruiken bij een van de activiteiten van de bovenlokale partner, dan betalen ze zelf maar 20% van de basisprijs. Als bovenlokale UiTPAS-organisator bied je dus een korting aan van 80%. Daarnaast zijn ook meer dan 100 steden en gemeenten lokaal partner van de UiTPAS. Als mensen in armoede hun UiTPAS gebruiken bij een lokale activiteit in één van deze steden of gemeenten die in aanmerking komt voor de UiTPAS, dan betalen ze nog steeds zelf maar 20%. 40% van de kost wordt echter maar gedragen door de organisator en 40% door het gemeentebestuur.
Uitpas

Dit zou toch niet mogen zijn

Een bovenlokale organisator neemt dus meer kosten op zich! Er zijn echter ook activiteiten van de bovenlokale organisator die doorgaan in één van de steden en gemeentes die lokaal partner zijn van de UiTPAS. Een bovenlokale partner kan in dit geval een extra lokale overeenkomst afsluiten met de lokale overheid, en kan op die manier 40% terugvorderen, enkel voor de inwoners van deze gemeente. Dit wordt automatisch door de UiTPAS-software berekend. Er is echter geen eengemaakte administratieve flow dat lokale en bovenlokale afspraken met elkaar kan combineren: de bovenlokale partner dient steeds lokaal af te stemmen en afspraken te maken, waardoor de bovenlokale partner in de praktijk vaak steeds 80% van de kosten op zich neemt...

Het zou goed zijn indien er een administratief eenvoudig systeem zou bestaan die er voor zorgt dat deze kost, in regio’s waar de lokale overheid partner is van de UiTPAS, mee gedragen kan worden door de lokale overheid.

Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke