header handjes

State of the Region Brugge - kust - westhoek / 6 oktober 2020

Aanjagers van diepgang of meerwaarde in de samenleving konden begin oktober in Torhout terecht voor een netwerk- en inspiratiemoment. Voor hen, maar ook voor wie er last minute niet bij kon zijn, een inkijk.

State Of The Region 3 Torhout Zaalzicht

Stars of the Region

Lieven Hérie (Schakel in cocreatie) ging in gesprek met drie vinnige initiatieven. Hij hengelde naar tips en tricks over groeien als organisatie en de meerwaarde van samenwerken over sectoren of gemeenten heen. Comité Léonie - Aleidis Durnez
Comité Léonie is een jong burgerinitiatief, ontstaan n.a.v. de herdenking van de eerste vrouwelijke burgemeester van België. Geluveld op de kaart zetten in 2021, elke Geluveldenaar (individu of vereniging) betrekken en vele culturele activiteiten ontwikkelen is de geestdrift die velen samenbrengt. Hart boven Hard Torhout - Marijke Snauwaert Van geefmarkten, over praattafels, bubbel-babbelwandelingen, gratis picknicks, tot lezen met anderstaligen. Hart boven Hard is een groeiende beweging die mensen en organisaties samenbrengt. Ook in Torhout waar de lokale afdeling op gezette tijdstippen uit haar pijp komt. kleinVerhaal over O.666 - Hans Dewitte

kleinVerhaal staat synoniem voor participatieve kunst, tegen de achtergrond van de Oostendse havenstad. Het is een regionale ontmoetings- en creatieplek, waar (onverwachtse) dingen gebeuren, met mensen uit alle lagen van de maatschappij. Zo groeide ook O.666 vzw er van onderuit. Een proeftuin voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen in dialoog met stad en buurt.
Het verhaal van de zieke Tim Corbisier van Proper Strandlopers hadden jullie nog te goed! Lees het hier.

Samen sterk. Over de driehoeksverhouding burger- vereniging- overheid

Burgerinitiatieven hebben een enorme kracht. Dat bleek nog maar eens uit de getuigenissen van Aleidis, Hans en Marijke. Maar de term wordt ook gehyped. Het lokale verenigingsleven is dikwijls even ondernemend. Zij weten bovendien wat leeft onder de mensen. Een gemeentebestuur doet er dus goed aan om continu in gesprek te gaan haar inwoners en verenigingen. Wim van Roy van De Wakkere Burger verschafte enkele inzichten. Ga naar de ppt.
State Of The Region 3 Web Low 11

Oa. burgerinitiatieven staan telkens centraal in het opzet van de State of the Region.

Het publiek liet weten dat ze burgerinitiatief associeert met: ‘klein begonnen groot gewonnen’, niet strak, invloed, nabijheid, sociaal geïnspireerd, erbij willen zijn, vrijwilligerswerk, co-programmatie met burgers, maximale inspraak, verandering, … en ga zo maar door.
Andere keuzesessies zoomden in op:
  • Slagkracht ontwikkelen. Hoe kan mijn organisatie groeien? Hoe zet ik mijn netwerk in? I.s.m. Lieven Hérie (Schakel in cocreatie)
  • Vrijwilligers vinden en binden. Gouden tips a.d.h.v. stellingenoefeningen. I.s.m. Marjan Blokland (Kwadraet)
  • Breng (boven)lokale partners in kaart. We maken een tekening van mogelijke samenwerkingspartners. Verder dan de usual suspect. Op basis van jouw troeven en noden. I.s.m. Leonie Lanssens (OP/TIL) en Oetang Learning Designers.
State Of The Region 3 Web Low 07

Sessie vrijwilligers vinden en binden.

En de winnaar is...

Naar goede gewoonte hielden we ook een poll op de State of the Region om de bekendheid van het (intussen anderhalve jaar oude) decreet bovenlokaal cultuurwerk af te toetsen. Spectaculaire resultaten deze keer.
  • Een derde van de aanwezigen zegt het decreet goed te kennen, nog eens een derde heeft er min of meer weet van. Een mooie progressie ten opzichte van vorige edities.
  • Dat vertaalt zich ook in de drift om centjes te verkrijgen. 9 handen gingen in de lucht bij de vraag wie met zekerheid eens een aanvraag zal indienen. Ongeveer het dubbele overweegt dit te doen.
  • Bovenlokaal wordt hier overduidelijk geassocieerd met over het werken van gemeentegrenzen heen. Over sectoren heen of een voorbeeld stellen zijn minder top of mind. Nochtans is het allemaal tegelijk nodig. Een tip voor wie graag wil indienen.
Aanwezigheidskaart State Torhout

Een mooie spreiding. Vrijwilligers, geëngageerde burgers en cultuurprofessionals.

Hieronder zie je een selectie van foto's van de State of the Region in Torhout. Meer foto's vind je op onze facebookpagina.

Met dank aan onze partners

Dit inspiratiemoment was een organisatie van De Federatie, Vormingplus Brugge, Vormingplus Oostende-Westhoek, Kwadraet, Schakel, De Wakkere Burger en partners zoals OP/TIL, Groenhove en stad Torhout.
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke