header handjes

Evi Bex – oprichter en dirigent van popkoor Vocalicious

Evi Bex richtte in 2010 het popkoor Vocalicious op. Het koor telt intussen een 50-tal leden, van prille twintigers tot krasse zeventigers. Haar man neemt het zakelijke aspect voor zijn rekening, Evi is dirigent en artistiek leider. Vocalicious is als het ware hun tweede kindje.

2020 diende zich aan als feestjaar, want Vocalicious bestond 10 jaar. Het verjaardagsfeest werd om evidente redenen geannuleerd maar vrijdagavond bleef zingavond, want ze bleven wekelijks samenkomen. Bij de start van de eerste lockdown startten ze een whatsappgroep. Niet enkel om het over muziek te hebben, maar ook om verjaardagen, geboortes van (klein)kinderen te vieren, of gewoon om contact te houden. Evi stuurt ook wekelijks een ‘coronamail’, zoals ze het zelf noemt. Maar hoe doe je dat, online repeteren? Evi volgde zelf – online – een opleiding over online repeteren en paste dat meteen toe op Vocalicious. Er opende zich een nieuwe wereld. Ze gaf online coaching; ze mixte filmpjes met afzonderlijke zangopnames tot één geheel zodat het leek alsof het live samen gezongen werd; ze leerde liedjes aan via zoom; ze namen filmpjes op om de ‘Helden van de Zorg’ te steunen enz.
Evi dirigent
Kan je een jaar lang mensen gemotiveerd houden als je enkel online kan werken? Dat kan, mits je zorgt voor voldoende variatie, benadrukt Evi. Zo werkten ze elke week aan nieuwe liedjes én stuurde ze geregeld een bevraging om te polsen naar verbeterpunten, naar de wensen van de koorleden verwachten. Zo houd je hen ook betrokken, stelt Evi. Nee, ze bereikt niet altijd iedereen, want ook bij de koorleden trad soms schermmoeheid op. Dan helpt een gevarieerd aanbod, waardoor er voor elk wat wils is.
Die eerste repetitie na een halfjaar stilte? Kippenvel van de eerste tot de laatste minuut!
Evi Bex
Evi betreurt dat veel koren repetities stopzetten, want ook stemspieren moeten getraind blijven. Maar ze begrijpt het ook wel, want online repetities voorbereiden vergt driemaal zoveel tijd. Maar het is haar hart en ziel én ze is ervan overtuigd dat zonder online alternatieven het koor corona niet zou overleven. Ze vindt ook dat koorleden die lidgeld betalen een aanbod verdienen. Maar het zijn uiteindelijk de blije gezichten tijdens een online repetitie en de onderlinge warmte die ze in de groep ervaart, die haar aan de slag houden.
Hemelse Helden podiumfoto

Vocalicious in actie

Naast de frustratie over het niet kunnen vieren van de 10e verjaardag heeft Evi warme herinneringen aan enkele kippenvelmomenten. Zoals toen er in september en oktober weer even live kon gerepeteerd worden. 2 koorbubbels kwamen om de 2 weken live samen en volgden elkaar via livestreaming. Die eerste repetitie na een halfjaar ‘live’ stilte? Kippenvel van de eerste tot de laatste minuut! En het verjaardagsfeest? Daar zijn ze nu al volledig klaar voor. Het komt er hoe dan ook. Zodra het weer mag.
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart