header handjes

Hoe bedank je je vrijwilligers?

Vrijwilligers zijn goud waard. Maar bij gebrek aan goudstaven, kan je hen ook op andere manieren waarderen. Best niet enkel in deze Week van de Vrijwilliger, maar dan zéker! We verzamelden wat tips en manieren om je vrijwilligers te bedanken.

Het Brusselse Kenniscentrum Welzijn, Wonen en Zorg verzamelde op hun website een aantal fijne manieren om je vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Speciaal voor deze Week van de Vrijwilliger lanceert het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk ook een campagnebeeld dat je ook kan in je eigen organisatie kan gebruiken. Je kan er ook nog attenties voor je vrijwilligers bestellen. Tijdens de Week van de Vrijwilliger besteedt Radio 2 opnieuw aandacht aan deze 'Weldoeners'. Je kan er kennismaken met vrijwilligerswerk, maar mogelijks komt jouw vrijwilliger ook op de radio? Meer weten? Ga naar de campagnesite.
Tijdens corona stelde De Federatie een inspiratiekit samen om organisaties en (lokale) besturen door de zware coronaperiode te loodsen. Ook het waarderen van vrijwilligers was daarin een belangrijk aandachtspunt. We herhalen hier graag een aantal tips van toen:
  • Hoe waardevol zou het zijn om mensen wat vaker te bedanken? Niet alleen voor grote heldendaden. Maar ook voor dat kleine woord, die bijna onopgemerkte daad, die bemoedigende blik of dat verbindende gebaar net op het moment dat jij dat zo hard nodig had.
  • Waarderen van vrijwilligers is van alle tijden. Maak er een basishouding van binnen je vereniging of gemeente. De tips van Socius.
  • Op zoek naar manieren om met je vrijwilligers in contact te blijven? Stuur je vrijwilligers een berichtje of postkaart. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk inspireert.
  • Het kan ook zo volgens Pasar: www.pakjetijd.be
  • Of... Plant eens een boom voor jouw Coronaheld! Vrijwilligers verdienen dat. Meer weten over het Heldenbos, klik hier.
  • Een gratis teambuildingsactiviteit voor jouw vrijwilligersgroep. Zo wil de KWB haar vrijwilligers danken. Met een groepskoffer vol verrassende en groepsbindende gezelschapsspelen uit alle hoeken van de wereld.
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart