header handjes

De Federatie Challenge: parlementsleden op verkenning in het veld

De voorbije weken nodigden we opnieuw een aantal parlementsleden uit voor De Federatie Challenge. Elisabeth Meuleman (Groen) en Manuela Van Werde (N-VA) proefden van het sociaal-cultureel volwassenenwerk en het amateurkunstenveld.  

Elisabeth Meuleman woont ‘Prison Talk’ bij van Vormingplus Gent-Eeklo 

Zeven en een halve stap, zo groot is een gevangeniscel. Donderdagavond 14 november 2019, bibliotheek De Krook in Gent. Een ex-gedetineerde getuigt over het leven ‘achter de muren’ én het moment van zijn vrijlating. Hij heeft het over het belang van sport en cultuur op dagen die anders allemaal dezelfde lijken en eindeloos duren. “Geef gedetineerden verantwoordelijkheid”, klinkt het. “Geef hen kansen om tot inzicht en ontwikkeling te komen. Want doe je dat niet, dan wil ik niet diegene zijn die zo’n gefrustreerde ex-gedetineerde als buurman krijgt.” Het is uit dankbaarheid voor de geboden kansen (gitaarles, theater, vorming rond slachtoffers, sport en spel) dat deze man wil getuigen voor een ruim publiek van Vormingplus Gent-Eeklo dat uit opvallend veel jongeren bestaat.  

Elisabeth Meulemans Vormingplus

Elisabeth Meuleman

Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman (voorzitter Commissie Cultuur) is na afloop onder de indruk. "Ik vond het absoluut de moeite en heel leerrijk. We hebben een pakkende getuigenis gehoord, een heel persoonlijk verhaal over drempels en hindernissen als je als gedetineerde vrijkomt. En daar staan we zelf niet vaak bij stil." Ze legt daarbij de nadruk op het belang van het betrekken van kwetsbare groepen.

Het is belangrijk dat Vlaanderen blijft investeren in dergelijke activiteiten. Door avonden als deze krijgen mensen een andere kijk op het verhaal van ex-gedetineerden. Dat toont ook aan hoe zinvol sociaal-cultureel werk is, als bindmiddel tussen verschillende groepen.
Elisabeth Meuleman (Groen)
Dat cultuur voor deze groep echt het verschil kan maken, zal haar bijblijven. Deze boodschap is meer dan ooit belangrijk, nu de Vlaamse Regering stevig wil besparen. Ze zal zich dan ook blijven inzetten voor het sociaal-cultureel werk. 

Manuela Van Werde bezoekt het Brassbandkampioenschap van VLAMO

Vlamo Muziek

Op zondag 1 december 2019 streden de beste Vlaamse brassbands om de kampioenstitel in hun afdeling in Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. De winnaar vertegenwoordigt VLAMO op het Europees Brassbandkampioenschap van 2020 in Palanga, Litouwen. VLAMO is het expertisecentrum voor instrumentale muziek, één van de negen landelijke amateurkunstenorganisaties. 

Manuela Van Werde is parlementslid voor N-VA. Ze heeft affiniteit met muziek, niet alleen door haar persoonlijke brede interesse en haar eigen ervaring met het Deeltijds Kunstonderwijs. Haar vader was muzikant en dirigent en ze leerde van huis uit hoe belangrijk het verenigingsleven is.

Het verenigingsleven brengt mensen samen, het vormt een gemeenschap, een eenheid. Ik heb hier vooral veel warmte en samenwerking gezien. En dat vormt altijd een meerwaarde voor de maatschappij.
Manuela Van Werde
Manuela Van Werde 2

Na een rondleiding achter de schermen en een korte kennismaking met de organisatoren, zagen we drie brassbands aan het werk. Manuela Van Werde was onder de indruk van de hoge kwaliteit, zowel van de organisatie als van de muzikanten: Ik heb ervan genoten! Ik heb genoten van het enthousiasme en de warmte in de zaal, en van het niveau van muziekmaken. Een driekoppige, internationaal gerenommeerde jury volgde de wedstrijd en kroonde Brassband Willebroek tot kampioen. Het zou niet voor de eerste keer zijn dat zij ook op het Europees kampioenschap de hoofdprijs wegkapen. De Vlaamse brassbands behoren tot de top van Europa, en daar mochten wij getuige van zijn.