header handjes

13 opstekers tijdens de Warmste Week

Dossier: Boenk erop!

Vlaanderen (ont)vlamt weer. Bijna kerst staat synoniem voor de Warmste Week. Zeven dagen non-stop radio en televisie, maar vooral veel warme acties, dit keer in het teken van ‘Opgroeien zonder zorgen’. Ook onze leden dragen een projectje bij.

Warm je aan zoveel engagement

Rebelle – Blenders – Internationaal Comité – Uilenspel – Warm Water – Growfunding – Toestand – Cultureghem – Punt vzw – Berrefonds – 4 Welzijnsschakels – OPENDOEK en de Fietsersbond. Allemaal hebben ze een geselecteerd project en krijgen ze na afloop evenveel centjes uit de spaarpot. “Het is onze eerste keer,” getuigt Anne van Cultureghem. “Financiële verwachtingen zijn er niet. Belangrijker is de aandacht voor de activiteit én het belang van veiligheid voor kinderen in de stad.” Eenzelfde geluid bij Joke van OPENDOEK: “De Warmste Week geeft ruchtbaarheid hoe wij als organisatie, bv. met Project V, inzetten op maatschappelijk relevante thema’s.” “Opgroeien zonder zorgen valt zowat samen met onze missie,” stelt Katrijn van Uilenspel. “Wij stimuleren actief burgerschap. Vormen en verbinden vrijwilligers die gezinnen in een maatschappelijk kwetsbare situatie ondersteunen. Op die manier kunnen hun kinderen uitgroeien tot de persoon die ze kunnen en willen zijn!”
Ieder kind, elke burger heeft recht op kunst en cultuur. Maak het voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en bereikbaar.
Joke Quaghebeur, OPENDOEK

Geen loze dromen

Sociaal-cultureel werk blinkt uit in actie omdat onze organisaties concreet iets willen veranderen in de maatschappij. Wim van de Fietersbond wil het verzamelde bedrag besteden aan lokale initiatieven die kinderen en jongeren op de fiets helpen. “392.000 gezinnen in Vlaanderen hebben geen fiets. Er is geen geld voor of omwille van fysieke of mentale drempels. En dat in tijden van groeiende vervoersarmoede.” Katrijn ambieert via de steun van DWW de gratis schoolse ondersteuning in Antwerpen uit te breiden naar andere wijken. Welzijnsschakel Retie organiseert alvast extra activiteiten voor blije kinderen. “In aanloop brachten we de theatervoorstelling ‘Kansendans’. Deze kwam heel hard binnen bij het publiek. Hopelijk kan deze indruk blijvend bijdragen aan de beeldvorming rond kansenarmoede.” Ook in Merksplas streeft de Welzijnsschakel een hoger doel na: kinderen een beter zelfbeeld geven zodat ze zich gelijkwaardig voelen. "Zo hopen we de sociale vicieuze cirkel waarin ze soms zitten te doorbreken," zegt Linda.
Ad hoc helpen vergt veel energie. Het is belangrijk dat er ook structureel iets in beweging wordt gezet.
Paul De Wit, Welzijnsschakel Retie
Korenbeek tienersquat Toestand

Korenbeek tienersquat - Toestand vzw

Positief de toekomst tegemoet

Linda heeft nog een boodschap: "Deze tijd van het jaar is een zeer mooie tijd waarin solidariteit hoog aangeschreven staat. Hopelijk blijft iedereen het hele jaar door denken aan de minstbedeelden. Sluit deze kinderen en mensen niet uit want eenzaamheid en het gevoel van er niet bij te horen is de meest verschrikkelijke armoede." “Laat ons blijven samenwerken, inspireren en innoveren. Niet alleen in deze periode. Solidariteit is een levensstijl die we het hele jaar door moeten omarmen,” besluit Katrijn.
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke