
7 keer State of the Region. Nagenieten
maandag 29 augustus 2022
Dossier: State of the Region
Informatie, feedback, inspiratie en ontmoeting. Dat beloofde State of the Region. Een netwerkmoment voor cultuurprofessionals én vrijwilligers met ambitieuze projecten. En, een ideale biotoop ook om te polsen naar het begrip ‘bovenlokale cultuurwerking’. Nu de event-reeks is afgelopen, blikken we terug met de organisatoren uit Aarschot, Deerlijk, Torhout, Melle/Wetteren, Genk, Opwijk en Aalst. Wat hebben we geleerd? Wat blijft hangen?

Avansa's op eigen houtje verder?!
Eenzelfde geluid in Oost-Vlaanderen, waar het inspiratie-en netwerkmoment noodgedwongen werd geannuleerd. “Het is misschien geen rechtstreekse uitloper van de (voorbereiding) van de State, maar onze contacten met de stad Deinze en omgeving zijn geïntensifieerd. De verbinding creëren tussen verschillende dorpen -i.h.k.v. een toeristisch project in de Kanaalzone- brengt sociaal-cultureel werk een stap dichter bij de lokale besturen en het beleid. Ook het lerend netwerk rond de herbestemming van kerken brengt stakeholders uit diverse hoeken bijeen.

Wat leverde de State mede-organisatoren nog op?
Er is veel dankbaarheid naar De Federatie toe. “Omdat we onszelf hebben kunnen tonen als partner voor vele -kleine- verenigingen en initiatieven.” Of “door aanwezigheid van onze belangenverdediger, werden we meer au-sérieux genomen.” “De State was teamversterkend, maar bovenal eens startshot om ons beleidsplan te operationaliseren.”


Wat moeten we onthouden over het 'bovenlokale'?
State of the Region was een initiatief van De Federatie sociaal-cultureel werk en amateurkunsten. Met veel dank aan onze vaste partners Kwadraet, de Wakkere Burger en OP/TIL. Maar ook de betrokken Avansa’s, 17 overige partners waaronder de gastgemeenten en/of IGS’en en alle betrokken sleutelfiguren. Dikke merci.