header handjes

Al een CO₂-meter in huis? Snel zijn is de boodschap!

Luchtkwaliteit en ventilatie spelen een cruciale rol bij het beperken van het besmettingsrisico. Niet onbelangrijk, nu binnenactiviteiten opnieuw opgestart kunnen worden en het coronavirus nog rondwaart. Daarom lanceren Scwitch, Sociare, Formaat en De Federatie nu de samenaankoop van CO₂-meters. Haal hem nu in huis en start je activiteiten met een gerust hart opnieuw op.

Binnenkort gaan honderden organisaties weer aan de slag. Vanaf 9 juni zijn binnenactiviteiten met 50 deelnemers weer mogelijk, mits het naleven van een aantal veiligheidsmaatregelen. Bij het organiseren van binnenactiviteiten is het meten van de luchtkwaliteit en het zorgen voor voldoende ventilatie een belangrijk aandachtspunt. CO₂-meters zijn (vooralsnog) niet verplicht bij gewone groepsactiviteiten, maar wel wanneer je binnen horeca-activiteiten organiseert. Dan volg je namelijk het horecaprotocol en daarin zijn CO₂-meters wel verplicht. Uit onderzoek blijkt dat het coronavirus zich voornamelijk verspreidt via infectieuze druppeltjes die vrijkomen tijdens praten, zingen, hoesten, niezen of zelfs gewoon ademen. Door nauwe contacten of langdurig in een gesloten of slecht geventileerde ruimte samen te komen, krijgen die druppeltjes de kans om over te gaan van mens naar mens. Zelfs als er afstand gehouden wordt, kan het virus in dergelijke binnenruimtes dus ook doorgegeven worden. Om tijdens je activiteit makkelijk te controleren hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in de ruimte moet je het CO₂-gehalte in de lucht te meten. Zo lezen we in het basisprotocol cultuur van 9 juni:
Het CO₂-gehalte van de lucht in binnenruimtes dient te streven naar waarden die standaard niet hoger zijn dan 900 ppm en zouden op piekmomenten onder het CO²-gehalte van 1200 ppm pogen te blijven. Om deze doelstellingen te bereiken, moeten er mogelijk acties worden uitgevoerd."
Atal CO2

CO₂-meter MB450NV (het standaardmodel)

Om het CO₂-gehalte in een ruimte te meten, gebruik je een CO₂-meter. Via kleuren (groen, oranje, rood) kan je in één oogopslag zien wanneer bepaalde waarden overschreden worden en je dus moet ingrijpen (meer verluchten, minder deelnemers...). Een CO₂-meter is dus een zinvol instrument om een veilige activiteit te garanderen. Uiteraard blijven ook andere veiligheidsmaatregelen belangrijk. In samenwerking met De Federatie, Sociare en Formaat organiseert Scwitch een samenaankoop van CO₂-meters.

Welke CO₂-meter?

Voor de samenaankoop werd gekozen voor CO₂-meters die zowel kwalitatief als qua prijs zeer goed scoren.
Op de markt is er een breed aanbod van CO₂-meters, gaande van goedkope -eerder onbetrouwbare- toestellen tot dure technologische snufjes. Na marktonderzoek en advies van experts viel de keuze op 3 toestellen van ATAL, die voldoen aan alle kwaliteitsvoorwaarden en een degelijke service bieden. Kies voor toestellen die het best aansluiten bij de behoeften van je organisatie. Dat kan bijvoorbeeld zowel voor de eigen kantoren, gebouwen en vergaderruimten zijn als voor gebruik door lokale groepen en afdelingen. Alle toestellen zijn verplaatsbaar. Handig op de werkvloer, in vergader-, vormings-, en andere typische verenigingszalen dus. Ook wat de prijs betreft zit je met deze samenkoop zeer goed!

De aangeboden toestellen

Maak op basis van de behoeften van je organisatie de keuze tussen één of meer van de volgende toestellen: 1. MB450NV: HET STANDAARDTOESTEL Dit toestel meet correct de temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂-waarden en geeft duidelijk, via kleurencode en cijfers aan wanneer je maatregelen moet nemen om de ruimte weer aan te passen. Ideaal als je als organisatie het toestel vooral gebruikt om de luchtkwaliteit tijdens je activiteit in het oog te houden. Stekker in het stopcontact en meten maar. 
Scwitch-tarief:€107,44 excl. btw (€130 incl. btw) Prijsvoordeel:  Het toestel kost normaal: €169 excl. btw (€204,49 incl. btw)

2. MB450SD: TOESTEL MET EXTERNE LOGGING
Dit toestel heeft een SD-kaart waardoor je de waarden ook kan opslaan in je computer. Zo kan je de historiek bijhouden in Excel en grafieken trekken om na te gaan in welke periode bepaalde waarden al dan niet overschreden werden. Handig om op basis van die info in te schatten op welke momenten pieken of dalen verschijnen. Als je dit koppelt aan de activiteit die op dat ogenblik plaatsvond, kan je per soort activiteit maatregelen nemen. Met additionele Easy View software kunnen van verschillende metingen overzichtelijke grafieken worden gemaakt. Scwitch-tarief: 136,34 excl. btw (€165 incl. btw)
Prijsvoordeel:  Het toestel kost normaal: €189 excl. btw (€228,69 incl. btw)

3. MB450SD-W: TOESTEL MET SD KAART LOGGING EN WIFI VOOR 24/7 REAL TIME MONITORING Deze versie met WiFi stuurt realtime meetdata naar de webapplicatie www.onlinesensor.be  waardoor je op ieder moment beschikt over de huidige metingen. Op het moment dat de door jou ingestelde meetwaarden worden overschreden kan er naar een onbeperkt aantal gebruikers een e-mailalarm worden verzonden. Tevens zijn er uitgebreide dag-, week- of maandrapporten die automatisch in de mailbox belanden. Deze meetdata worden minimaal twee jaar bewaard. Het permanent meten van het binnenklimaat was nog nooit zo eenvoudig. Scwitch-tarief: €260,50 excl. btw (€315,20  incl. btw)
Prijsvoordeel:  Het toestel met 3 jaar software-abonnement kost normaal: €443 excl. btw (€536,03 incl. btw)
Verzendkost: De verzendkost bedraagt €11 per levering. Bestel je meerdere toestellen in één levering, dan betaal je dus €11 voor het geheel. Als je meer dan 10 toestellen op één adres laat leveren, vervallen de verzendkosten. 
Meer informatie over de 3 types van CO₂-meter en de prijs vindt je op de site van Scwitch

Interesse? Bestellen maar!

Wil je geen energie kwijtspelen aan de zoektocht naar de geschikte CO₂-meter, bestel dan nu via deze samenaankoop. Weet dat de vraag naar CO₂-meters momenteel heel groot is en dat snel bestellen aangewezen is.
Bestellen kan via Scwitch. Vul deze bestelbon (= formulier wordt automatisch gedownload) in en mail hem naar luk@scwitch.be. Zet aub in de titel van je mail: bestelbon + naam van je organisatie.

Levering

We geven wekelijks de bestellingen door aan ATAL. Gezien de grote vraag naar CO₂- meters geven we de eerste week van juni dagelijks de bestellingen door aan ATAL. 
De toestellen worden geleverd via DHL op het leveringsadres dat je opgeeft bij je bestelling.  Je ontvangt een bericht over het bestelorder. 
Kristien Vermeersch Neem contact op met Kristien