header handjes

Solidariteitsacties met Turkije en Syrië

Dossier: Boenk erop!

Op 7 februari 2023 en de dagen erna verwoestten hevige aardbevingen in het Zuidoosten van Turkije en het Noorden van Syrië tal van steden en dorpen. Er zijn bij benadering 55.000 doden en talloze gewonden. Dat maakt van de aardbevingen de dodelijkste ramp in de geschiedenis van Turkije. Na de helse zoektocht naar overlevenden is noodhulp nu de prioriteit, om de heropbouw zo snel mogelijk te kunnen starten. De solidariteit vanuit België is groot. En die wordt mee gedragen en georganiseerd door sociaal-culturele organisaties.

Klein Gent in Turkije

De Gentse sociaal-culturele vzw Burgerplicht, ontstaan tijdens de eerste coronalockdown, startte meteen na de aardbevingen een solidariteitsactie. Samen met hun partnerorganisatie ‘Helping Hands België’ in Kirikhan in Turkije, willen ze tegen 31 maart minstens 300 woonunits kunnen aanbieden aan meer dan 1000 personen. Om de nodige financiering te vinden, sloeg vzw Burgerplicht de handen in elkaar met 18 andere Gentse organisaties, waaronder ook de erkende sociaal-culturele organisatie Refu Interim. Zij organiseren allerlei acties waarmee men in Turkije “het Warmste Dorp” wil creëren, onder de noemer ‘Klein Gent’. Alle info is te vinden op de projectsite 'Klein Gent'.
Aardbeving burgerplicht

Oproepen tot solidariteits- en inzamelacties

Verschillende federaties van sociaal-culturele zelforganisaties roepen hun lidorganisaties op om solidariteitsacties op te zetten. Zelf fungeren ze vaak als aanspreekpunt of doorgeefluik. Zo roept FZO-VL op om giften te doen aan hun lidorganisaties die hierrond acties opzetten. Internationaal Comité doet een gelijkaardige oproep en verwijst ook naar andere organisaties die je kan steunen. De Unie van Actieve Verenigingen (UAV) promoot de solidariteitsactie van haar lidorganisatie Turkse Unie van België. Hun ‘stuurgroep vrouwen’ organiseerde naar aanleiding van de internationale vrouwendag een eetfestijn waarvan de opbrengst integraal naar de slachtoffers van de aardbeving ging. Avansa Brugge coördineerde zelf een inzamelactie voor de onafhankelijke organisaties ‘Stichting Hand in Hand voor Syrië’ en ‘Stichting Najiba’. Avansa Citizenne schonk de opbrengst van haar Buurtkeuken ook integraal aan de slachtoffers van de aardbeving. De Koning Boudewijnstichting doet haar duit in het zakje en wil giften makkelijker maken door onder meer een schenkerskring op te starten.
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart