header handjes

Boenk erop: ook sociaal-culturele organisaties vlammen tegen eenzaamheid

Dossier: Boenk erop!

“Vlammen tegen eenzaamheid”. De Warmste Week, de solidariteitsactie van de VRT van 18 tot 24 december, zal ook dit jaar ongetwijfeld weer veel mensen op de been brengen. In aanloop kan iedereen via allerlei initiatieven geld inzamelen voor 276 projecten. Een (groot) aantal daarvan zijn opgezet vanuit of ingebed in sociaal-culturele organisaties. Veel sociaal-culturele organisaties vlammen overigens het hele jaar tegen eenzaamheid. Neos vzw ontving er recent zelfs de eerste Happy Aging Award mee. 

Avansa: “samen naar warmer”

Samen naar warmer avansa brugge

foto: Avansa regio Brugge

De baseline van de 13 Avansa is ‘Samen naar Beter’. Voor de Warmste Week verandert Avansa Brugge die in “Samen naar warmer”. Zo lanceren ze er het project Wensgrootouders en Droomkleinkinderen waarmee ze ouderen en kinderen met elkaar verbinden om nieuwe, warme familiebanden te creëren. In Brussel organiseert Avansa Citizenne op 16/12 concerten en performances  waarbij verbondenheid centraal staat. In Limburg nodigt Avansa Limburg je uit voor de warmste brunch met een heuse speeddate voor vriendschap. Avansa Waas en Dender organiseert dan weer een veiling van kunstwerken die gedetineerden in de gevangenis van Beveren maakten.  

Kwetsbare groepen

Eenzaamheid treft iedereen, maar het risico is beduidend groter bij kwetsbare groepen. Sociaal-culturele organisaties richten zich vaak expliciet tot mensen die om welke reden dan ook minder aansluiting vinden met anderen of de samenleving. Zo tellen we maar liefst 8 lokale groepen van Welzijnsschakels tussen de vele projecten. Filet Divers, een organisatie ondersteund door Bond Zonder Naam, zorgt met hun werking dat nieuwkomers met een migratieachtergrond het gevoel krijgen ergens bij te horen. Ook Compagnons de route, een project van FMDO, zet sociaal-culturele ontmoetingsmethodieken in en organiseert activiteiten voor nieuwkomers en buddies. Zo vormen ze een duurzaam netwerk door vrije tijd te beleven in groep en gaan ze isolement en eenzaamheid tegen. De Vlaamse vereniging autisme verbindt ervaringsdeskundigen of lotgenoten via de app ‘AutiConnect’ met een vrijwilligerscoördinator die zorgt voor de juiste verbindingen. Autisme en eenzaamheid gaan namelijk vaak samen, terwijl ook mensen met autisme sociaal contact nodig hebben. Het “babbel en wandel”- project van Pasar bewees al zijn waarde in Leuven, Vilvoorde en Halle. Nu wil Pasar dit ook uitbreiden naar andere steden. Anderstalige mensen die nieuw zijn in een regio of stad gaan samen op stap met mensen die er al lang wonen. Zo leren ze fijne plekken kennen en oefenen op een ontspannen manier Nederlands. 

Eenzaam in de stad

Cultureghem ziet dagelijks hoe de diversiteit in de Brusselse wijk Kuregem vaak gepaard gaat met uitsluiting en eenzaamheid. Met het project Lanceerplatform wil Cultureghem kwetsbare groepen een veilige en ondersteunende plek bieden. Het project wil kwetsbare mensen een stem geven, hen empoweren en de sociale cohesie in de wijk versterken. Nog in Brussel creëert Toestand vzw op drie uiteenlopende plekken in Brussel wekelijks ruimte voor intergenerationele ontmoeting met basisvoorzieningen en een luisterend oor. Rond deze plekken gaan ze op zoek naar mensen in isolement. Daarnaast ontwikkelen ze tools om mensen organisch met elkaar te verbinden, iets voor praters, doeners en zorgers.In Gent biedt Club Compagnie van Refu Interim een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar nieuwe (vluchtelingen, asielzoekers, nieuwkomers) en oude Belgen samen iets kunnen drinken en elkaar beter leren kennen. Club Compagnie wil niet de zoveelste praattafel zijn, maar wel een gekende place to be voor locals, ook toegankelijk voor nieuwkomers. In Antwerpen gaat het Inloopteam van Rebelle vzw op verbindende groepsuitstap met de meest kwetsbare gezinnen die ze bereiken via de Antwerpse Huizen van het kind. Deze gezinnen ervaren verschillende drempels om te participeren aan de maatschappij en hebben een beperkt netwerk. 

Eenzaamheid bij ouderen 

Cultuurvuur vzw biedt een oplossing voor ouderen wiens sociale kring stilaan verdampt. Via Vier het Leven halen vrijwilligers ouderen thuis op en gaan ze samen op stap, zodat ze weer kunnen genieten van het leven en mooie momenten kunnen delen.Alleenstaande ouderen zijn welkom op de Apero Solo van S-Plus. Geen datingcafé, maar een gezellig samenkomen van alleenstaande ouderen om met een hapje en een drankje andere alleenstaanden te ontmoeten.

Naast deze geselecteerde projecten werken feitelijk alle sociaal-culturele organisaties aan gemeenschapsvorming. Interessant in dat kader is de Verenigingspil waarmee initiatiefnemer Neos vzw recent de Happy Aging Award won. We quoten graag de motivatie achter het initiatief: “Wist je dat in België meer dan 1,2 miljoen mensen antidepressiva gebruiken? Dat zijn hallucinante cijfers. We investeren zoveel in medicatie, maar amper in echte, structurele oplossingen. Verenigingen kunnen die oplossing zijn.”

Dit jaar steunt De Warmste Week 276 projecten. Alle sociaal-culturele organisaties die een project kregen goedgekeurd op een rij: Samen vlammen tegen eenzaamheid – Socius.be

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart