header handjes

De Doorstart: EVA vzw/ProVeg

Hoe verloopt de doorstart van organisaties na de coronajaren? Vandaag: EVA vzw - of vanaf nu - ProVeg.

"Bij onze fondsenwervende actie 'Chili voor Willy' - waarbij lokale vrijwilligersgroepen vegan chili maken en verkopen ten voordele van de werking - zetten we noodgedwongen in op take away in plaats van fysieke etentjes. Achteraf bleek dit een schot in de roos! Bij de volgende 'Chili voor Willy' zetten we opnieuw in op meeneemmaaltijden". Vrijwilliger San Geerts, van de lokale Antwerpse groep, benadrukt dat er in de coronaperiode enkele goede praktijken ontstonden die ze graag verder zetten.
EVA vzw/ProVeg zet zich op verschillende manieren in voor de maximale productie en consumptie van plantaardige voeding, ter vervanging van dierlijke. Om zo bij te dragen tot een mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving. Ze doen dit op een praktijkgerichte manier, waarbij iedereen op zijn manier stappen kan zetten. Tijdens corona was dat (niet) anders.
LVT Antwerpen

Langste Veggietafel in Antwerpen

San Geerts: "De voorbije 2 jaar was het heel moeilijk om activiteiten te organiseren en lag de focus bij veel mensen niet op hun engagement als vrijwilliger, wat we ook begrijpen. Nu komt alles terug op gang en nemen we ook enkele 'good practices' mee uit deze periode, zoals dus meeneemmaaltijden tijdens 'Chili voor Willy'. Verder stimuleren we ook uitwisseling van expertise bij de lokale vrijwilligers. Maar door de grote afstanden, van de Westhoek tot de Kempen, is het niet evident om mensen samen te krijgen.
Nu iedereen meer vertrouwd is met online meetings, is de drempel lager om de koppen even digitaal samen te steken rond specifieke onderwerpen of campagnes. Dit werkt goed en hoeft niet lang te duren. Al gaat onze voorkeur uiteraard nog altijd naar fysiek samen komen, want dat is ook waar ik zelf het meeste energie van krijg."
Door een samenloop van omstandigheden, waaronder het vertrek van enkele kenvrijwilligers en het coronavirus, leek de werking van de Antwerpse vrijwilligersgroep een stille dood te gaan sterven. Tot enkele geëngageerde leden besloten het vuur terug aan te wakkeren. Waar ze voor Corona de info en het culinaire luik gescheiden hielden, wordt dit in hun huidige structuur heel natuurlijk verweven. Ze pakken het allemaal wat organischer aan en dat lijkt heel goed te werken. Momenteel is de lokale groep in volle voorbereiding van De Langste Veggietafel die plaatsvindt op 18 september op de Grote Markt in Antwerpen. "We hebben er terug zin in!", besluit San Geerts.

Zeg niet langer EVA vzw. Zeg ProVeg


Op 29 juni 2022 werd EVA vzw ProVeg! Fien Louwagie, community medewerker bij EVA: "Het is meer dan een naamsverandering. Momenteel zitten we middenin een grote verandering. We gaan deel uitmaken van een internationaal netwerk van plantaardige organisaties. Als ProVeg België krijgen we heel wat internationale expertise bij, maar onze wortels blijven sterk verankerd in België. Naast internationale campagnes en Europees beleidswerk in samenwerking met ProVeg International, blijven we volop inzetten op het nationale en regionale niveau met eigen campagnes, activiteiten en ons sterke netwerk van vrijwilligers en lokale groepen. Bij dit overgangsproces koppelen we geregeld terug met onze vrijwilligers. Het is fijn om te merken dat de kernvrijwilligers die dicht betrokken zijn bij de werking mee zijn in dit verhaal en ProVeg al meer en meer beginnen gebruiken in de communicatie." Lees meer over de naamsverandering.
220609 evavzw headshots 36 2

Fien Louwagie
© Denver De Cleer

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart