header handjes

Doe jij mee met Wéldoeners?

Tijdens de Week van de Vrijwilliger 2023 (25 feb - 5 maart) gaat het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk samen met Radio 2 op zoek naar mensen die eens willen proeven van vrijwilligerswerk, maar misschien niet goed weten waar te beginnen, of die soms de drempel te hoog vinden om eens een kijkje te gaan nemen in een organisatie. De bedoeling is om die mensen via een vacature aan te spreken om een keer twee uurtjes te komen vrijwilligen, tijdens de Week van de Vrijwilliger.

Vorig jaar was de eerste editie alvast een enorm succes - waarbij via een samenwerking met Radio 2 ook De Federatie een rol speelde - en uit de bevraging bleek achteraf dat veel mensen de smaak te pakken hadden gekregen en zijn 'blijven plakken' bij de organisatie. Super, want dat was uiteindelijk het grote doel: meer mensen aan het vrijwilligen krijgen.
Wil je als organisatie graag deelnemen? Dan kan je best al eens nadenken over een of meerdere toffe vrijwilligersvacatures die zo laagdrempelig zijn dat mensen ze gedurende twee uurtjes bij jullie kunnen komen uitvoeren. Voorbeelden zijn: soep maken, gaan wandelen met mensen in een rolstoel, gezelschapsspelletjes spelen, de dieren eten geven, een tennisles geven, bomen snoeien, artikels digitaliseren, snorren trimmen, afval oprapen in de buurt, verjaardagscadeaus inpakken, mensen helpen een app te installeren, tandemfietsen, bloemetjes planten, mensen rondleiden in een kasteel,... Je kan het zo gek niet bedenken of het kan een taak zijn voor een vrijwilliger.

Trailer Wéldoeners 2023

Een tip: probeer creatief te zijn als je vacatures bedenkt. Waarom? Voorafgaand aan én tijdens de Week van de Vrijwilliger gaat Radio 2 veel organisaties opbellen, Wéldoeners aan het woord laten, BV's laten vrijwilligen, reportages maken,... en dus is de kans groot dat je media-aandacht zal krijgen. Maar daarvoor moet je natuurlijk opvallen. Met een creatieve vacature lukt dat des te beter! Heb je een toffe vacature (of meerdere)? Dan kan je surfen naar www.weldoeners.be waarop je nu al volop vacatures kan ingeven. Je zal ook zelf je vacatures kunnen aanpassen, beheren, kandidaten bekijken, Wéldoeners selecteren,... via het platform van Assist. Gewoon een account aanmaken (als je dat nog niet hebt), en klaar! Nog één tip: hoe sneller je je vacatures plaatst, hoe meer mensen je vacatures zullen zien. Radio 2 is al volop mensen aan het oproepen om een kijkje te gaan nemen op de website en zich kandidaat te stellen voor een vacature.

Vragen, bedenkingen, tips? Je kan terecht bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk (birgit@vsvw.be)

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart