header handjes

Radio 2 op bezoek bij sociaal-cultureel werk en amateurkunsten

Op zaterdag 19 februari trapte Radio 2 in samenwerking met De Federatie 'code oranje' in gang. De hele dag lang was er specifieke aandacht voor vrijwilligerswerk in sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties. En dat voelde verdomd goed! Maar er is meer: tijdens de Week van de Vrijwilliger (27/2 - 6/3) zette Radio 2 dagelijks 'Weldoeners' in de kijker.

#samenverenigen!

Banner weldoeners radio 2

Wat een weekend!

Een hels weekend was het. En wel om meerdere redenen. Er was het stormweer en de oplopende spanningen aan de oostgrenzen van Europa. Maar het was ook het eerste weekend in Code Oranje en samen met Radio 2 telden we af naar de Week van de Vrijwilliger. Op zaterdag 19/2 was er doorlopend aandacht voor vrijwilligers in sociaal-culturele organisaties en amateurkunstenorganisaties. Radio 2 kaderde deze dag in "Wéldoeners", hun bredere campagne naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger.

Wie hoorden we op Radio 2?

Samen Lezen hand op tekst
Onder de noemer 'Samen Lezen' organiseert Bond Zonder Naam met een ploeg van 50 vrijwillige leesbegeleiders overal in Vlaanderen kleinschalige leesmomenten. Om samen te lezen, maar vooral ook om in een vertrouwelijke sfeer in gesprek te gaan over belangrijke thema's. Tijdens corona organiseerde vrijwilliger Mieke Smet deze momenten online. Dat had zo zijn voor- en nadelen. Beluister hier het verhaal van Mieke.

La Barraca is een amateurtheatergezelschap in hartje Gent. Vrijwilligster Sarah Claeys vertelde vurig over de voorbije jaren waarin het jojobeleid m.b.t. corona tot veel frustratie leidde en de flexibiliteit van alle vrijwilligers op de proef stelde. Maar die bleven ervoor gaan en zie: nu spelen ze weer, repetities draaien volop en ook in de bar is de sfeer opperbest. Sarah: "héél veel mensen die héél veel doen, 100% vrijwillig! Het was superlastig en frustrerend de afgelopen 2 jaar maar de flexibiliteit van onze vrijwilligers trok ons erdoor". Op 12 maart gaat hun volgende voorstelling 'Lobstershop' in première. Luister hier naar Sarah Claeys van La Barraca.

La barraca

(c) Jean-Pierre Fack (foto uit de productie "(MUST BE) SOMETHING IN THE WATER (THEY DRINK)")

VON Kfestival
Geen idee of het festival er naar vernoemd is, maar het VONKfestival van Muziekmozaïek vzw in het weekend van 18 tot 20 februari leidde tot serieuze vonken. Vonken van opluchting en ontroering omdat na bang afwachten het eerste festival in Vlaanderen toch in semi-normale omstandigheden kon doorgaan. Vonken van vreugde want het festival was volledig uitverkocht. En vooral ook vrijwilligersvonken, want coördinator Filip Verneert vertrouwde de Radio 2 reporter toe dat ze dit nooit zouden kunnen organiseren zonder hun trouwe vrijwilligersploeg. Eén daarvan is Hendrik Wijnant. Hij smeerde als kind broodjes op het Gooikoortsfestival en zo is hij erin gerold. Intussen is hij trekker van de jongerenraad binnen Muziekmozaïek. Beluister hier de reportage van op het VONKfestival in Gent.
Autodelen.net schakelde tijdens corona haar vrijwilligerswerking volledig om naar een online werking. Zo organiseerden ze online autodeelcafé's om het contact met hun vrijwilligers en ambassadeurs te behouden. Zo hielden ze de vinger aan de pols en konden ze inspelen op problemen die de vrijwilligers ervoeren of op het autodeelbeleid van een gemeente, of inspiratie delen over hoe men zelf kleine projecten kan opzetten om autodelen van de grond te krijgen. Men zal deze online formule verderzetten, gecombineerd met offline momenten. Ook vrijwilligers deelden hun ervaringen via de autodeelcafé's. Zo ook Hasseltse vrijwilliger Tom Nijsen die een burgerproject binnenhaalde om mensen uit Kermt en Hasselt kennis te laten maken met particulier autodelen. Tom deed zijn verhaal bij Radio 2: "Via de online autodeelcafé's van Autodelen.net kom je in contact met anderen die elders in Vlaanderen met gelijkaardige zaken bezig zijn". Beluister hier het volledige fragment.

Tom Nijsen

Tom bij zijn gedeelde Tesla met nummerplaat die verwijst naar Duurzaam Kermt

Orbit woning gezocht
Marcel De Prins en zijn vrouw Lieve stapten enige tijd geleden in het project van ORBIT vzw 'Woning gezocht, buren gevonden' en vingen intussen verscheidene erkende vluchtelingen op in hun huis in Herent. Erkende vluchtelingen zijn vluchtelingen die de asielopvang moeten verlaten, maar nog geen andere woning hebben gevonden. Marcel helpt hen ook om werk te vinden, de taal te leren, hun rijbewijs te halen en bij administratieve zaken. Beluister hier de reportage bij Marcel thuis in Herent.
Martha Xuconostli heeft Mexicaanse roots en zet zich in voor Magnolia, een creatief collectief van ondernemende vrouwen in Kortrijk. Ze kwam in het vrijwilligersleven terecht omdat ze haar Nederlands wou verbeteren en meer mensen wilde leren kennen. Als lokale afdeling van FMDO kregen ze ondersteuning bij o.a. hun contacten met stad Kortrijk. Want Magnolia ontstond heel spontaan. Tijdens de lockdown zagen ze een 'kaartershuisje' dat al jaren in onbruik geraakt was. Ze toverden dit stilaan om tot een culturele plek en organiseerden er onder meer workshops. Luister hier naar de zeer enthousiaste Martha!
Magnolia
Pasform
Pasform in Tienen is een organisatie voor volwassenen met een verstandelijke beperking en autisme. Ze willen hun leden helpen om sterker in het leven te staan. Ze organiseren ook een opleiding tot ‘ervaringsdeskundige met een verstandelijke beperking’. Deze vrijwilligers deden als ervaringsdeskundige al opdrachten in tal van organisaties. Begeleider Katrien Van Neyghem bracht drie opgeleide ervaringsdeskundigen samen voor deze reportage. : “Er zijn niet veel plekken waar ze openlijk over hun beperking kunnen praten, maar hier kunnen ze van elkaar leren.
Beluister hier de reportage bij Pasform.

Wil je tijdens de Week van de Vrijwilliger een Wéldoener én een reportageploeg van Radio 2 op bezoek krijgen? Registreer je organisatie/activiteit dan in de databank van Wèldoeners.

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart