header handjes

Durf te vragen. Maar dan in het echt op initiatief van Avansa.

Dossier: Samen naar beter

Openbare bibliotheken zijn uitstekende ontmoetingsplaatsen om een Levende Bib te organiseren. Maar ook gemeenschapscentra, pop-ups of andere intieme plekken lenen zich ertoe. Avansa’s spreken van een succesformule. Tijd maken voor een echt gesprek met ruimte om vragen te stellen zodat we ‘de ander’ weer wat beter begrijpen.

Levende bib1
Magische momenten. Zo kan je de diepgang van een gesprek tussen ‘een levend boek’ en ‘de lezer’ wel noemen. Avansa Citizenne was koploper. Zij kaderen dit project binnen hun streven van Brussel als Most Empathic City. Want mensen kennen elkaar niet meer. Ze plooien terug op zichzelf waardoor vooroordelen nooit veraf zijn. Kleine, gerichte ingrepen maken dan het verschil.

Mensen met een inspirerend verhaal

De Levende Bibliotheek is een manier om stereotypes te ontkrachten en taboes te doorbreken. Een rolstoelgebruiker, vluchteling, persoon van kleur of iemand in kansarmoede. Het zijn kenmerken die meteen clichés oproepen. Maar achter die vooroordelen schuilen echte mensen. De Levende Bibliotheek geeft hen een stem. In een persoonlijk gesprek vertellen ze hun verhaal. Elke Levende Bibliotheek start met een overzicht van de levende boeken. Je kiest als lezer het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maakt kennis met de persoon achter het verhaal. Elk gesprek duurt 30 tot 40 minuten. Bij een Levende Bibliotheek ontleen je geen boeken maar mensen die krachtig en inspirerend vertellen over hun hobbelig levensparcours. Je zou denken dat het zware gesprekken worden, maar zo is het niet. Vaak zijn het mooie momenten waarbij beide partijen dankbaarheid ervaren om de leerkansen. De ‘lezer’ luistert en stelt vragen. En zo groeit begrip voor elkaars leefwereld. Ook aan de kant van ‘de boeken’ gebeuren mooie dingen. Door hen onderling te verbinden, groeit vertrouwen en ontstaat er een hechte community.
Levende bib 4
We creëren een safe space voor mensen die elkaar niet spontaan zouden spreken. Op een half uur tijd groeit vaak een sfeer van vertrouwen en toevertrouwen.
Erika Rau, Avansa Citizenne

Avansa’s samen

Deze succesformule inspireert sinds 2019 tal van sociaal-culturele partners en gemeentebesturen. In minstens 6 regio’s zijn al Levende Bibliotheken actief. Avansa’s coachen de kandidaat-vertellers en helpen hen af te bakenen. Over welk thema willen ze het hebben? Welke anekdotes horen erbij? Welke boodschap willen ze hun toehoorders meegeven? Een stad of gemeente kan eveneens een actieve rol opnemen. Door een plek aan te bieden of door het initiatief gericht te promoten. Tel deze vele uurtjes van klein ontmoeten samen en je kan spreken van een gigantische empathische boost.

Ontdek een Levende Bib in jouw streek.

Levende bib
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke