header handjes

Een toegankelijkere online overheid dankzij Digikaravaan, een project van de bib van Brugge.

Het afgelopen coronajaar heeft voor een digitale versnelling gezorgd. Sociale media boomden, vergaderingen vonden plaats via zoom, teams en andere. Ook de overheid digitaliseerde haar dienstverlening. Maar niet iedereen heeft de vaardigheden om met de technologie van morgen te werken. Met het project Digikaravaan wil de bib Bruggelingen hierin versterken. Zodat iedereen de online toepassingen van de overheid kan gebruiken. Digikaravaan is één van de 5 goedgekeurde projecten van de projectoproep bovenlokale sociaal-culturele projecten in 2021. Naast de laboratoriumrol stond ook E-inclusie centraal in deze projectoproep.

E-inclusie

De openbare bibliotheek in Brugge zet al geruime tijd in op e-inclusie. Zo zijn er geregeld gratis digisessies waarbij je kan leren werken met een smartphone of meer te weten komt over Instagram, Facebook of Whatsapp. Er is ook een team van digidokters die ter plekke ICT-ondersteuning geven. En sinds januari van dit jaar is er het project Digikaravaan.
Damian zaleski R Yyr k3 Ysqg unsplash

Digikaravaan: infosessies en individuele ondersteuning

Afgelopen maanden organiseerde de bib al 5 infosessies in Brugge. Over onder andere phishing; hoe je aan de slag gaat met My Minfin, wat het burgerloket is enz. Deze infosessies vinden telkens plaats op zeer toegankelijke locaties in Brugge. Om de doelgroep zo goed mogelijk te bereiken werkt de bib samen met verschillende partnerorganisaties. Na elke infosessie wordt een aantal dagen later de mogelijkheid aangeboden om met vervolgvragen langs te gaan. Zo willen ze alle deelnemers de kans geven om op hun gemak de informatie door te nemen, een paar dingen uit te proberen en dan terug te keren met vragen. Naast de infosessies kan je met individuele vragen ook langs gaan in de bib. Een team van digidokters staat 8 keer per maand klaar om Bruggelingen hierbij te ondersteunen. Nu de eerste sessies achter de rug zijn, plant de bib een eerste evaluatie zodat er eventueel bijgestuurd kan worden. Om vervolgens in het najaar weer volop aan de slag te gaan met nieuwe infosessies.