header handjes

Eerste lichting kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten gekend

De subsidielijn is nieuw. De verwachtingen waren hoog. Heel wat vrijwillige organisaties haalden namelijk de lat van de ‘gewone’ bovenlokale cultuurprojecten niet. Minister van Cultuur Jambon had hier oor naar en installeerde een laagdrempeliger reglement waar meteen 79 aanvragen op zijn ingediend. Bijna de helft van hen ontvangt een toelage tussen de 2.500 en 25.000 euro.

Een mix aan uitvoerders ontvangt samen 637.666 euro. Onder hen fanfares, toneelgezelschappen, muzikanten en dansers. Bij de partners zien we ook hier en daar sociaal-cultureel volwassenenwerk opduiken zoals Internationaal Comité of Avansa Oostende – Westhoek.
Dankzij deze subsidie krijgen we de kans inspringtheater te ontwikkelen en zo de kloof tussen mensen in armoede en de rest van de samenleving verkleinen. Doel: mensen in armoede versterken en meer begrip van medeburgers, zorg- en dienstverleners.
Avansa Oostende-Westhoek (ism Stad Ieper), Samen op de planken
Nog een project dat de aandacht trekt, is ‘Kwartiermakerij’ van Buurland dat het grote veld van burgerinitiatieven, sociaal-culturele initiatieven en transitieprojecten wil verweven en versterken tijdens een tweedaags leerfestival in Diest. Andere aanleidingen om deze financiële impuls aan te vragen zijn onder meer jubilea, de tijdelijke betrekking van een leegstaand schoolgebouw of verhoogde alertheid voor mentale gezondheid.
Blikfabriek
Ontdek de volledige lijst met 36 goedgekeurde projecten op de site van de Vlaamse overheid. Vanaf juli 2024 gaan zij aan de slag.
Zeven organisaties ontvangen het hoogst mogelijke bedrag: 25.000 euro. Vijf blijven onder de 10.000 euro. De rest zit er wat tussenin. Het is nu uitkijken naar de realisaties en effecten van deze projecten waarbij samenwerken over de grenzen van gemeenten en sectoren centraal staan.

Uiterlijk 1 september 2024 kan je een nieuwe aanvraag voor een kleinschalig bovenlokaal cultuurproject aanvragen. Die starten dan vanaf 1 januari 2025.

Wil je weten of je in aanmerking komt? OP/TIL, het steunpunt voor bovenlokale cultuur, ondersteunt met infosessies, inspiratie en advies.

15 november 2024 is trouwens nog steeds de deadline voor ‘gewone’ bovenlokale cultuurprojecten. Ontdek de voorwaarden voor beide projectlijnen hier.

Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke