header handjes

Extra indienronde voor projectsubsidies talentontwikkeling

Dossier: Talentontwikkeling in de amateurkunstensector

Net voor de kerstvakantie maakte minister van Cultuur Jan Jambon de eerste oogst bekend van het subsidiereglement talentontwikkeling voor amateurkunsten. 87 amateurkunstenprojecten ontvangen vanaf 2022 subsidies om aan talentontwikkeling te werken, goed voor € 440.179. Intussen lanceerde de minister een extra indienronde. Wie een projectsubsidie wil aanvragen, heeft nog tijd tot 15 april 2022.

B Jazz International Contest 2 foto Patrick Clerens

(c) Patrick Clerens voor Muziekmozaïek

Samenwerking als motor voor talentontwikkeling

Begin juli 2021 lanceerde minister Jambon een tijdelijk en experimenteel reglement, bedoeld om talentontwikkeling in de amateurkunsten aan te moedigen. Na een evaluatie van de eerste indienronde wordt het reglement bijgestuurd.
Wat is nieuw? Samenwerking wordt een verplicht criterium. Je kunt samenwerken met het professionele kunstenveld of het deeltijds kunstonderwijs, maar evengoed met andere amateurkunstengroepen of amateurkunstenaars (binnen of buiten je discipline). Ook het inhuren van expertise of coaching is een vorm van samenwerking.

Extra indienronde in het voorjaar

Een tweede aanpassing is de extra indienronde in het voorjaar. Voortaan krijgen amateurkunstengroepen en -kunstenaars twee keer per jaar de kans een aanvraag in te dienen: 15 april en 15 september.
Wil je jouw eigen artistieke talenten of die van je vereniging boosten? Of wil je je competenties in promotie of publiekswerking aanscherpen? Zowel amateurkunstengroepen als individuele kunstenaars komen in aanmerking voor een subsidie van maximaal € 10.000, voor projecten met een duurtijd van maximaal twee jaar. Feitelijke verenigingen kunnen via een individuele vertegenwoordiger kandideren.

Aanbod van de landelijke amateurkunstenorganisaties

Ben je op zoek naar inhoudelijke ondersteuning? Dan kun je terecht bij de negen landelijke amateurkunstenorganisaties en hun uitgebreid aanbod in functie van talentontwikkeling. Je kan bij hen aankloppen voor advies, feedback, vormingen, begeleiding, toonkansen,… Neem zeker een kijkje op hun websites:

Interesse in het subsidiereglement talentontwikkeling? Bekijk de voorwaarden op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Op donderdag 17 februari stelde Stephanie D'Hose, parlementslid voor Open Vld, enkele vragen over de bijsturing van het subsidiereglement talentontwikkeling. Ook Marius Meremans (N-VA) en Karin Brouwers (CD&V) discussieerden mee. Lees het volledige verslag online.