header handjes

Het digitaal Verenigingsloket is gelanceerd

Na enkele jaren voorbereiding werd op 30 januari 2024 het digitaal Verenigingsloket officieel gelanceerd. Ben je op zoek naar subsidies, wil je materiaal uitlenen of een toelating aanvragen voor een evenement? Vanaf nu kan je hiervoor terecht op het digitaal Verenigingsloket. Het Verenigingsloket wil als digitaal platform dienstverlening aan verenigingen toegankelijker maken en vereenvoudigen. Op dit moment bevat het platform nog niet alle info en zijn slechts enkele lokale overheden al volledig gekoppeld aan het Verenigingsloket. In de toekomst zal dit platform nog sterk uitgebreid worden.

De realiteit vandaag: een administratief doolhof

Subsidies aanvragen, een tent huren, een toelating om de straat af te zetten, … Allemaal diensten waarvoor je bij de overheid terecht kan. Op dit moment dien je hiervoor echter aan te kloppen bij verschillende overheden of diensten. Ook de zoektocht naar de juiste informatie voor jouw vereniging is vaak een lijdensweg. Het digitaal Verenigingsloket wil deze info en dienstverlening aan verenigingen vereenvoudigen en centraliseren. Je zal in de toekomst dus niet langer meer moeten zoeken wie bevoegd is voor een specifiek attest, subsidie of vergunning. Via het Verenigingsloket word je doorverwezen naar de specifieke dienst of overheid.

Wat kan je al doen op het Verenigingsloket?

  • Op het Verenigingsloket vind je relevante info en advies over het beheer van een vereniging, het organiseren van evenementen, het werken met vrijwilligers, …
  • Daarnaast vind je ook een overzicht van dienstverlening aan verenigingen van de Vlaamse en lokale overheden. Bijna 1000 lokale en Vlaamse subsidies, attesten of toelatingen, … zijn reeds te vinden op het platform.
  • Start je een subsidieaanvraag via het Verenigingsloket of vraag je een toelating aan, dan kan je via het platform ook opvolgen welke status je dossier heeft.
  • Ten slotte kan je je ook registeren als vereniging. Momenteel zijn al een kleine 6000 verenigingen geregistreerd. Eens geregistreerd, kan je de gegevens van je vereniging zelf raadplegen en beheren. Maar je kan ook op zoek gaan naar andere verenigingen, bijvoorbeeld een koor of een vrouwenvereniging in de buurt.
Feest vlagjes

Het Verenigingsloket is een groeiverhaal

Het Verenigingsloket is echter een groeiverhaal. Op dit moment bevat het digitale platform nog niet alle info en zijn slechts enkele lokale overheden al volledig gekoppeld aan het Verenigingsloket. Zo vind je momenteel enkel alle dienstverlening van Beveren, Aalst en Evergem terug op het digitaal Verenigingsloket. Ook de gratis vrijwilligersverzekering van de Vlaamse Overheid kan je via deze weg al afsluiten. Het is echter de bedoeling dat de lokale overheden en de Vlaamse departementen de komende jaren hun dienstverlening voor verenigingen verder aanvullen, verbeteren en vereenvoudigen. En hopelijk, in een verre toekomst, ook federale en andere dienstverlening.

Meer info over het digitaal Verenigingsloket vind je hier. Inloggen op het digitaal Verenigingsloket kan hier.

Op 6 februari organiseerde het departement een webinar voor verenigingen.

Graag op de hoogte blijven van nieuwe functionaliteiten in het Verenigingsloket? Schrijf je in op de nieuwsbrief van het Verenigingsloket.

Intussen lanceerde de Vlaamse overheid een online bevraging over de tevredenheid van verenigingen over de digitale dienstverlening. Men hoort graag de mening van iedereen die actief is als vertegenwoordiger, bestuurder, leidinggevende, coördinator of personeelslid bij een vereniging.

Hier kan je de bevraging invullen. Graag voor 1 maart.