header handjes

Laboproject in de kijker: Growfunding vindt zijn weg naar Vlaanderen

Growfunding, een platform voor civic crowdfunding, startte in 2014 vol goede moed in Brussel. 6 jaar en 181 projecten later acht de organisatie de tijd rijp om ook voet aan wal te zetten in Vlaanderen. Met hun recent goedgekeurd laboproject wil Growfunding tegen de zomer van 2020 een 7-tal projecten uitrollen in Leuven.

Growfunding, what’s in a name?

Growfunding is een Brussels sociaal-innovatief platform dat crowdfunding inzet als een hefboom voor ontkiemende (stads)projecten. Elk Growfundingproject is een inspirerend verhaal van Brusselaars die zich inzetten voor hun stad. Growfunding werkt op basis van twee principes: reward based en 'alles of niets'. In ruil voor je bijdrage aan een project, ontvang je een beloning op maat. Dit kan een exclusieve rondleiding zijn, een VIP-ticket, een uitnodiging voor de opening van het project, … Pas als het project (minimaal) 100% van het doelbedrag heeft opgehaald, is de campagne geslaagd en wordt het opgehaalde bedrag overgemaakt aan de projecthouders. Zo niet, krijg je als growfunder je bijdrage terug.

Growfunding 3

35 geslaagde projecten

Dankzij 5.119 growfunders slaagden 35 van de 38 projecten het afgelopen jaar in hun opzet. Zo werd er een uitleenbibliotheek voor kinderfietsen gelanceerd en een zero waste kruidenier met lokale producten. De projecten zijn ook verschillend van aard. Zowel start-ups als sociaal-culturele, artistieke en ecologische projecten voerden het voorbije jaar een succesvolle campagne. Meer informatie hierover vind je op de website van Growfunding.

Sprong naar Vlaanderen

Het succes van Growfunding gaat niet onopgemerkt voorbij. De interesse vanuit Vlaanderen motiveerde de organisatie om via een laboproject de sprong te wagen. Daarom komt er voor de zomer ook een nieuwe website, aangezien de huidige nog uitsluitend op Brussel gericht is. De ambitie is om tegen de zomer een zevental projecten uit te rollen in Leuven. Momenteel is Growfunding achter de schermen volop op zoek naar strategische partners om hun netwerk verder uit te bouwen. Wij kijken alvast uit naar de eerste projecten die mee dankzij Growfunding in Vlaanderen gelanceerd zullen worden.