header handjes

Laboproject in de kijker: ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket 2.0 van Rikolto

Met dit project wil Rikolto de samenleving laten consumeren op een manier die zowel goed is voor ons, de boer als het milieu. Supermarkten doen momenteel al inspanningen om te verduurzamen, maar helaas  niet genoeg. Een groot aantal consumenten wil waarschijnlijk wel, maar doen het daarom nog niet. Om van duurzame consumptie 'het nieuwe normaal' te maken, zet dit project in op dialoog en samenwerking tussen consument en retail als gangmaker voor verandering.

Ik ben meer dan mijn kassaticket-atelier

Al sinds 2016 trekken verschillende organisaties samen aan de kar om in de supermarkt via ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’ duurzaamheid makkelijker te maken voor iedereen. Met het labo-project wil Rikolto in 2019 extra inzetten op het organiseren van verschillende ateliers en de uitreiking van een award. In acht ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’ ateliers in verschillende steden gaat Rikolto bottom-up op zoek naar ideeën die verandering lokaal in gang zetten. Consumenten worden rechtstreeks in contact gebracht met lokale handelaars, consumentenorganisaties, boeren, horeca-houders, etc. om samen ideeën te ontwikkelen onder deskundige begeleiding. In de ateliers zal het globale thema telkens vertaald worden naar een lokale context en dynamiek. Idealiter zal elk atelier ook gehost worden door één van de partners om zo het netwerk van de verschillende partners nog meer te betrekken. Een eerste atelier vond reeds plaats op 25 april en werd gehost door Femma in De Maekerij in Leuven.

Groenten

Ik ben meer dan mijn kassaticket-award

Ook supermarkten zitten niet stil. In het najaar van 2019 zoeken de initiatiefnemers naar bestaande initiatieven van supermarkten die het de consument mogelijk maakt "meer dan een kassaticket" te zijn. Met andere woorden: initiatieven die duurzame voeding mainstream maken, of minstens dat potentieel hebben. Supermarktketens zullen hun beste initiatieven kunnen nomineren voor de ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’ Award die eind 2019 zal worden uitgereikt.

Meer informatie over dit project en een overzicht van alle partners vind je via de ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’-website.