
Nieuwe samenstelling SARC: wie vertegenwoordigt sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties?
zondag 23 februari 2025
Eind 2024 benoemde de nieuwe Vlaamse regering de leden van de SARC, de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Wie zit er rond de adviestafel vanuit het sociaal-cultureel werk en de amateurkunstensector?
Wat doet de SARC?

Niet onbelangrijk is dat de Vlaamse Regering verplicht is om de SARC om advies te vragen over de voorontwerpen van decreet en de ontwerpen van besluit. De SARC heeft dan -behalve in specifieke gevallen- 30 dagen tijd om advies uit te brengen.
Hoe werkt de SARC?
De SARC werkt met een Algemene Raad en vier sectorraden: de Sectorraad voor Kunsten en Erfgoed, de Sectorraad voor Sociaal-cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen, de Vlaamse Sportraad en de Sectorraad Media. Daarnaast is er een Vast Bureau en een ondersteunend secretariaat.
De Algemene Raad houdt de grote lijnen in de gaten en geeft advies over alle thema’s die meerdere beleidsvelden aanbelangen. Hij coördineert ook de adviezen van de vier sectorraden. Deze sectorraden zijn autonoom en geven rechtstreeks advies over hun beleidsveld. Het Vast Bureau treedt op als bestuur en is samengesteld uit vertegenwoordigers van de sectorraden. De algemeen voorzitter is Annick Schramme.
Wie zit er in de SARC?
Lies Moors (directeur Internationaal Comité) zetelt als onafhankelijke deskundige in de Algemene Raad. Alle verdere info over de samenstelling van de Algemene Raad en de vier sectorraden is te vinden op de site van de SARC.
We focussen hier op de Sectorraad Sociaal-Cultureel Werk die bestaat uit 9 onafhankelijke deskundigen 10 vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld (waarvan er twee door de Vlaamse Jeugdraad worden aangeduid). Deze mensen zijn in de SARC geen spreekbuis van hun werkgever, besturen of de Vlaamse overheid en handelen dus in volledige onafhankelijkheid.