header handjes

Nieuwe samenstelling SARC: wie vertegenwoordigt sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties?

Eind 2024 benoemde de nieuwe Vlaamse regering de leden van de SARC, de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Wie zit er rond de adviestafel vanuit het sociaal-cultureel werk en de amateurkunstensector? 

Wat doet de SARC?

Stoelen bureau
De SARC is organisatorisch ingebed in het departement CJM en vormt één van de acht Strategische adviesraden die Vlaanderen rijk is. De SARC kan op eigen initiatief of op vraag advies uitbrengen over hoofdlijnen in het beleid, over ontwerpdecreten en ontwerpbesluiten van de Vlaamse Regering. Voor zover ze over cultuur, jeugd, sport of media gaan uiteraard. De SARC bekijkt ook de beleidsnota's en BBT's van de betrokken ministers en werkt mee aan de vorming van een beleidsvisie over de 4 thema's. Ook over samenwerkingsakkoorden en federale of Europese regels met impact op deze thema's, laat de SARC zijn licht schijnen. 

Niet onbelangrijk is dat de Vlaamse Regering verplicht is om de SARC om advies te vragen over de voorontwerpen van decreet en de ontwerpen van besluit. De SARC heeft dan -behalve in specifieke gevallen- 30 dagen tijd om advies uit te brengen. 

Hoe werkt de SARC?

De SARC werkt met een Algemene Raad en vier sectorraden: de Sectorraad voor Kunsten en Erfgoed, de Sectorraad voor Sociaal-cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen, de Vlaamse Sportraad en de Sectorraad Media. Daarnaast is er een Vast Bureau en een ondersteunend secretariaat

De Algemene Raad houdt de grote lijnen in de gaten en geeft advies over alle thema’s die meerdere beleidsvelden aanbelangen. Hij coördineert ook de adviezen van de vier sectorraden. Deze sectorraden zijn autonoom en geven rechtstreeks advies over hun beleidsveld. Het Vast Bureau treedt op als bestuur en is samengesteld uit vertegenwoordigers van de sectorraden. De algemeen voorzitter is Annick Schramme

Wie zit er in de SARC?

Lies Moors (directeur Internationaal Comité) zetelt als onafhankelijke deskundige in de Algemene Raad. Alle verdere info over de samenstelling van de Algemene Raad en de vier sectorraden is te vinden op de site van de SARC.  

We focussen hier op de Sectorraad Sociaal-Cultureel Werk die bestaat uit 9 onafhankelijke deskundigen 10 vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld (waarvan er twee door de Vlaamse Jeugdraad worden aangeduid). Deze mensen zijn in de SARC geen spreekbuis van hun werkgever, besturen of de Vlaamse overheid en handelen dus in volledige onafhankelijkheid.

Bij de 10 vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld vinden we Koen Browaeys, directeur van de InclusieAmbassade. Vanuit de amateurkunstenkoepels is Joke Quaghebeur, directeur van Open Doek, vertegenwoordigd. Zeger Taeymans, actief bij Cultuurvuur vzw, vertegenwoordigt er de Vlaamse Ouderenraad en Dirk Verbist, directeur van De Federatie, is ondervoorzitter van deze sectorraad. De voorzitter van de sectorraad is één van de negen onafhankelijke deskundigen: Frie De Greef, docent en coördinator van de opleiding sociaal-cultureel werk aan UCLL. Ook zeer thuis in het sociaal-cultureel werk zijn Liesbeth Provoost (Avansa Oost-Brabant), Ellen Buntinx (VCOK) en Kristien Vrancken (CCV vzw). Als bestuurder van VLAMO zit Steven Hellemans rond de deskundigentafel. 
De Federatie wenst alle leden in de SARC vier boeiende jaren en heeft alle vertrouwen in hun expertise en engagement. 
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart