Op het raakvlak tussen sociaal-cultureel werk en amateurkunsten ontstaan mooie dingen
vrijdag 25 oktober 2024
Dossier: Onder één hoedje
Het sociaal-cultureel werk en de amateurkunstensector zijn sinds 2018 lid van dezelfde ‘club’: De Federatie. Hoewel beide sectoren verschillend zijn – en ook binnen de eigen sector erg divers in thema’s en aanpak – zien we ook heel wat raakpunten. Beide sectoren bereiken immens veel beoefenaars en deelnemers. En beide drijven ze op de kracht van vrijwilligers. Ze kunnen elkaar inspireren en versterken: op het vlak van ondersteuning en vorming van beoefenaars en lokale groepen, als het gaat om doelgroepenwerking, de maatschappelijke rol die ze opnemen in de samenleving of het voeren van campagnes naar een breed publiek.
Samen drempels verlagen
Wouter Van Springel, directeur van BREEDBEELD, vertelt over het project BREEDBEELD All-In. Het doel? Een diverser publiek laten proeven van fotografie en film en drempels wegwerken. Het evolueerde naar een onderzoekstraject met meerdere partners, waaronder sociaal-culturele organisaties zoals Konekt, Linx+, Impuls en De Rode Antraciet. Lessons learned? Fotografie ‘instrumenteel’ bekijken werkt: het proces was steeds belangrijker dan het resultaat. Fotografie blijkt bovendien een laagdrempelige discipline voor samenwerking. Volgens Wouter is het gezamenlijk uitwerken van projecten de belangrijkste sleutel tot succes. Niet eerst alles uitwerken en dan aan partners vragen of ze ‘meedoen’, maar meteen samen starten.
Kaat Wouters, inhoudelijk coördinator bij Okra, wijst erop dat ze een gelijkaardige structuur hebben als verschillende amateurkunstenkoepels die lokale groepen en beoefenaars ondersteunen. Denk aan theatergezelschappen, koren of orkesten. En net op dat lokale niveau liggen kansen tot samenwerking. Kaat vindt dat Okra dit nog meer kan stimuleren – bijvoorbeeld bovenlokaal - maar ze ziet intussen wel mooie dingen bottom-up groeien. Zo is er in Limburg de seniorenharmonie OKRA-VLAMO die al 40 jaar bestaat.
Ook vanuit de koepel werkte Okra reeds samen rond artistieke initiatieven, zoals voor de film Rebels. Partnerorganisatie Victoria De Luxe kreeg artistieke vrijheid en OKRA ging er stevig mee op tour door Vlaanderen. Kaat geeft de boodschap mee dat OKRA ook “heel erg open staat” voor samenwerkingen met amateurkunstenkoepels.
Samen uitdagingen aanpakken
Ook ziet Kaat gemeenschappelijke uitdagingen met de amateurkunstensector. Hoe kunnen koepels hun ondersteuning aanpassen aan de nood aan vernieuwing en verjonging van lokale groepen? Kaat ziet kansen bij hun thematrefpunten. Naast de ‘klassieke’ Okra-groepen zijn er bijvoorbeeld ook heuse Okra-motoclubs en Okra-skydive-club. Die thema’s zouden ook artistiek kunnen zijn.
Joke Quaghebeur, directeur van OPENDOEK, vertelt dat zij een 30.000-tal leden hebben, waarvan veel lokale theatergezelschappen. Die worden ondersteund via 15 regiowerkingen, aangestuurd door vrijwilligers. Dat was een stevige transitie in de werking van OPENDOEK. Joke tipt altijd te focussen op de twijfelaars en niet op de mensen die niet mee willen in een nieuw verhaal. Daarnaast gelooft ze in jongeren meer verantwoordelijkheden geven. Je kan dat overigens prima financieren via de participatieprojecten van JINT.
Samen inzetten op verbinding
Volgens Joke schept samenwerken tussen cultuur en welzijn opportuniteiten: er zijn zoveel sterke projecten die kunst en maatschappij verbinden. Amateurkunsten kunnen hier als ‘aanbieder’ en sociaal-cultureel werk als ‘afnemer’ ideaal in samenwerken. OPENDOEK werkte in het verleden dan ook al samen met o.a. Cultuursmakers, Cultuurvuur, Refu Interim en De Rode Antraciet.
Ivy Goutsmit, coördinator bij FMDO, merkt dat werken rond ‘talenten’ van mensen een zeer goede manier is om mensen samen te brengen, in gemengde groepen. Zo organiseert FMDO projecten als Boekbabbels, Verhalen in alle talen of verschillende theatervoorstellingen. Ze werken vaak samen met sociaal-artistieke organisaties (zoals Unie der Zorgelozen of Klein Verhaal), maar nog veel te weinig met amateurkunstenkoepels.
Samen impact hebben
Koen Allary, co-coördinator van Danspunt, licht toe dat ze het lidmaatschap afschaften en evolueerden naar een open huis. Ze houden voeling met hun achterban via ‘kleine verhalen en revoluties’. Ze geloven sterk in het organische en in de maatschappelijke rol die ze te spelen hebben. Zo willen ze hun grootschalige publieksevent omzetten naar verschillende kleinere activiteiten, om meer impact te creëren en ook op het kleinschalige aanwezig te zijn.
Samen inspiratie sprokkelen
Ook de vragen uit het publiek leverden inspiratie. Zo werd aangevuld dat Okra in het verleden ook samenwerkte met Koor&Stem rond de vorming van vrijwillige koordirigenten. Internationaal Comité benadrukte dan weer dat ze heel wat artistieke talenten zien in hun gemeenschappen. Hierrond samenwerken met de amateurkunstenkoepels zou dat talent een boost kunnen geven.
Dit eerste gesprek wakkert ongetwijfeld de nieuwsgierigheid aan. Ter inspiratie zullen we de komende maanden in de nieuwsbriefrubriek 'Onder één hoedje' telkens een concrete samenwerking tussen de amateurkunsten en het sociaal-cultureel werk onder de aandacht brengen. Voer voor gespreksstof en wie weet nieuwe samenwerkingen!
Inschrijven op onze nieuwsbrief kan hier.