
Sociaal-cultureel werk in actie voor Oekraïne
woensdag 16 maart 2022
Sinds 24 februari, de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, leven we in een andere wereld. Na twee coronajaren doet deze brutale oorlog allerlei 'zekerheden' wankelen. Tal van nodeloze oorlogsslachtoffers op het Europese continent, geopolitiek getouwtrek, nervositeit over betaalbare energievoorziening en een (nakende) opvangcrisis baren grote zorgen. Tal van sociaal-culturele organisaties steken fors hun nek uit rond al deze actuele problematieken en zorgen (opnieuw) voor georganiseerde solidariteit. Hierbij een - onvolledig - overzicht.
Oorlog in Europa? Veroordelen én duiden

Solidariteit met Oekraïne
Via Growfunding kan je een project steunen ten voordele van onderwijs voor Oekraïense kinderen. VI.BE, de landelijke amateurkunstenorganisatie die geldt als aanspreekpunt voor artiesten en muziekgroepen, benadrukt dat muziek verbindt en geeft enkele manieren om hun collega's in Oekraïne te steunen. Zo is er de playlist 'Stand with Ukraine" en kan je financieel steunen via de schenkerskring die opgericht werd binnen de Koning Boudewijnstichting. In een podcast van Music Ally vertelt Dartsya Tarkovska van partnerorganisatie 'Music Export Ukraine' over welke hulp ze nodig hebben.
Opvang van vluchtelingen

Pasar verspreidde deze vacature voor 'Babbel- en Wandelvrijwilligers' die vluchtelingen in de eigen gemeente kunnen meenemen tijdens wandelingen, in contact kunnen brengen met andere inwoners, doen proeven van het vrijetijdsaanbod enz. In dezelfde lijn organiseert FMDO Compagnons in Brugge, een initiatief dat intussen opgepikt werd door de vrijetijdsdienst van stad Brugge. Internationaal Comité opende op 11 april een Welkomstpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Antwerpen. Bond zonder Naam opende zijn Kansenhuis voor Oekraïense vluchtelingen. Omdat ze vinden dat samenleven zorgen is dat iedereen erbij hoort. Ook wie het minder makkelijk heeft, omdat hij of zij zich bijvoorbeeld als nieuwkomer moet integreren in een vreemd land. Ze geven hulp en betrekken de bezoekers actief bij hun werking.Heel concreet is het initiatief #fietsvrij waarbij Fietspunten en Fietsbiebs in Vlaanderen in samenwerking met lokale besturen fietsen herstellen en schenken aan vluchtelingen en andere kwetsbare gezinnen die geen toegang hebben tot een betaalbaar vervoersmiddel. De fietsschool van Mobiel 21 is actieve partner van dit initiatief. VLAMO bundelt inspiratie over hoe je als muziekvereniging je solidariteit kan tonen met Oekraïense burgers, al dan niet op de vlucht. Zo is er bijvoorbeeld het Wevelgems Harmonieorkest dat de handen in elkaar sloeg met de Gemeente Wevelgem om geïnteresseerde gevluchte muzikanten een vrijetijdsbesteding te geven. Concreet gaan de gemeentelijke diensten na of de ingeschreven vluchtelingen interesse hebben om deel te nemen aan repetities van het harmonieorkest en of ze een instrument spelen. Via een buddysysteem worden de geïnteresseerde vluchtelingen opgevangen in het verenigingsleven. In lijn daarmee roept OPENDOEK theaterliefhebbers en -verenigingen op om lokaal een buddy-systeem op te zetten in samenwerking met de gemeente voor mensen op de vlucht. De collega's van de jeugdsector starten eind april het project "Wereldspelers 2.0." om het recht op vrije tijd te garanderen voor kinderen en jongeren op de vlucht. De federale regering nam hieromtrent een opvallende maatregel: van 24 februari 2022 tot en met 28 februari 2023 hoeven volledig en tijdelijk werklozen niet vooraf aangifte te doen van hun vrijwilligerswerk uitgevoerd in het kader van hulp aan Oekraïne met inbegrip van hulp aan vluchtelingen.

Het bredere plaatje
Dit is slechts een momentopname en een fractie van wat sociaal-culturele organisaties in Vlaanderen en Brussel organiseren naar aanleiding van het oorlogsgeweld. Wat ontbreekt? Laat het ons weten en we nemen het op.