header handjes

20 jaar Avansa! 7 hoogtepunten in een filmpje.

Dossier: Regionaal - (boven)lokaal

Avansa bestaat 20 jaar. Een mooi moment om eens terug te blikken en vooruit te kijken op realisaties en dromen via een kortfilmpje. 

Avansa - vroeger bekend als Vormingplus - is een sociaal-culturele organisatie die streeft naar een duurzame, inclusieve, solidaire en democratische samenleving. Hiervoor brengen ze mensen in hun vrije tijd samen en versterken hen: als gemeenschap, als groep of individu. Dit voor thema’s en ontwikkelingen die er toe doen. Met 13 zijn ze. Verspreid over 13 regio’s in Vlaanderen en Brussel. Samen werken ze aan anders en beter. Via trajecten, projecten en leerrijke praktijken. 

"Vormgevers van een veerkrachtige samenleving"

 

De vroege jaren 

Twee decennia Avansa. Opgericht in 2004 als regionale vormingsinstellingen (geënt op het Scandinavische model van ‘volkshogescholen’) met een erg gevarieerd aanbod. Van bij de start sterk emancipatorisch en maatschappijbetrokken. Volwasseneneducatie stond centraal. Elke vormingsinstelling was in eigen regio verantwoordelijk voor het organiseren, structureren en coördineren van het niet-formeel leren op basis van plaatselijke noden en behoeften.
Avansa is een organisatie die zichzelf steeds opnieuw uitvindt, om in te spelen op maatschappelijke noden die leven in de regio.
Steve Maes, Avansa regio Gent

Groei en ontwikkeling

In een eerste fase werkte Vormingplus samen met lokale overheden, middenveldorganisaties en onderwijsinstellingen om een breed, volwassen publiek te bereiken. Hun aanbod was divers met onderwerpen als digitale geletterdheid, kunst- en cultuurcursussen, persoonlijke ontwikkeling en samenlevingsprojecten. Het streven naar inclusie van kwetsbare groepen was steeds een focus.
Naamswijziging in functie van nieuwe koersVormingplus werd Avansa, met als baseline: samen naar beter. Deze naamsverandering weerspiegelde een nieuwe visie en manier van werken. Avansa staat voor vooruitgang en een voorwaartse beweging. Leren en gemeenschapsvorming staan nog steeds centraal, maar ook een kritische stem vertolken en experimenteren/innoveren komen nadrukkelijker naar voor. Dit lag in lijn met de verwachtingen van het decreet. Maatschappelijke uitdagingen worden aangepakt, samen met de burger en relevante partners. 

Recente successen

Door de jaren heen, heeft Avansa honderden projecten succesvol uitgevoerd. Projecten die regionaal sporen nalaten en impact hebben op de gemeenschap. Drijfveren zijn altijd sociale cohesie, diversiteit, duurzaamheid en actief burgerschap. Of wat regionaal komt bovendrijven. Ook tijdens corona toonden de Avansa’s zich flexibele organisaties via online aanbod en projecten. 
Avansa

Op naar de toekomst

Vastberaden en met een rugzak vol kennis en expertise kijken de Avansa’s de toekomst tegemoet. Ze zijn de go-betweens tussen overheden, organisaties en burgers. Ze informeren, laten reflecteren en zetten aan tot actie om zo een wezenlijk steentje bij te dragen aan een complexe wereld in verandering. 
Laat ons nog jaren het potentieel van krachten en talenten mee ondersteunen en vorm geven. Zo kunnen we een veerkrachtige samenleving zijn.
An Macharis, Avansa Citizenne
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke