header handjes

WASCABI 2023: de kaarten op tafel (volzet)

Heb je nog het overzicht? Lijkt het soms alsof we ons van crisis naar crisis slepen? Is het soms moeilijk balanceren tussen droom en daad, tussen realiteit en fictie, tussen sturen en ondergaan?

Je bent niet alleen. Én er zijn nog zekerheden! Op 31 augustus 2023 geeft WASCABI het startschot van een nieuw werkjaar voor sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties.

Waar we ons vorig jaar lieten uitdagen en inspireren aan 15 ‘Tafels van Vermenigvuldiging’, dagen wij nu politici uit. Vanuit de eigen agenda en met de blik op de toekomst. Want 2024 is een verkiezingsjaar. Met verkiezingen op alle beleidsniveaus. De resultaten ervan bepalen in grote mate de regels waaraan organisaties zich moeten houden, de beleidsruimte waarin ze werken en de waardering die ze daarvoor krijgen. Op WASCABI 2023 bespreken sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties concrete aanbevelingen rechtstreeks met politici. De Federatie lanceert haar verkiezingscampagne en we klinken op een ambitieus werkjaar.
Wascabi mascotte

Helaas. Door een snelle stroom inschrijvingen is Wascabi momenteel volzet. Inschrijven voor de "Kaarten-op-Tafels" is niet meer mogelijk. Voor het slotdebat zijn er wel nog plaatsen vrij. Interesse? Stuur een mail naar Bart.

Programma

WASCABI start om 13u, maar ook in de voormiddag ben je al welkom. Want dan stelt Socius het onderzoek “De waarde van civiel sociaal-cultureel werk' voor. Men onderzocht hoe anderen in onze samenleving naar het sociaal-cultureel werk kijken en welke waarde(n) ze eraan hechten. Inclusief afsluitend panelgesprek. Alle info vind je op de site van Socius. (Intussen is dit ook volzet)
12u00 Lunch / Onthaal 13u00 Welkom 13u30 De “Kaarten-op-Tafels” Aan verschillende tafels gaan deelnemers in gesprek met politici van verschillende beleidsniveaus. Telkens over één speerpunt van sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties richting verkiezingen. Voor elk van die speerpunten nodigen we beleidsmakers vooraf uit om zich duidelijk uit te spreken. Hoe willen ze betere beleidsparticipatie van burgers en organisaties organiseren? Wat denken ze over aandacht voor kansengroepen en hoe vertaalt zich dat in maatregelen? Willen ze de rijke expertise van organisaties meer meenemen in beleidsmaatregelen en hoe zien ze dit concreet? En wat zullen ze ondernemen om de administratieve lasten van vzw’s te temperen? Enz. Deelnemers krijgen de kans om vanuit eigen ervaringen en bezorgdheden het debat te stofferen. Houden de aanwezige politici de kaarten op de borst of spelen ze open kaart? Schuiven mee aan tafel: Anniek Nagels (CD&V), Benjamin Dalle (CD&V), Bert Schelfhout (Open VLD), Bogdan Vanden Berghe (Groen), Celia Groothedde (Groen), Eva De Bleeker (Open VLD), Hannes Anaf (Vooruit), Karin Brouwers (CD&V), Karl Vanlouwe (N-VA), Katia Segers (Vooruit), Loes Vandromme (CD&V), Lotte Stoops (Groen), Marius Meremans (N-VA), Nahima Lanjri (CD&V), Nelke Ramael (Vooruit), Niel Staes (Groen), Orry Van de Wauwer (CD&V), Stephanie D'Hose (Open VLD), Suzy Bleys (One.Brussels-Vooruit), Tom Kestens (Vooruit), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) ...
  15u05 Slotdebat
  Hoe kunnen overheden de expertise van sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties meer inzetten voor het aanpakken van samenlevingsproblemen? Zijn de werkingen en de impact van deze organisaties niet meer investeringen/subsidies waard? Vergen complexe problemen niet meer samenwerking en netwerking, binnen en buiten de Vlaamse overheid? Is de Vlaamse administratie daartoe uitgerust? We gaan erover in gesprek met Orry Van de Wauwer (CD&V); Meyrem Almaci (Groen); Marius Meremans (N-VA); Stephanie D’Hose (Open VLD) en Katia Segers (Vooruit). Moderatie door Arne De Jaegere.
   16u05 Het laatste woord 16u15 Receptie

   Praktisch

   WASCABI vindt plaats op donderdag 31 augustus in het Herman Teirlinck gebouw op de Thurn & Taxis-site in Brussel. Op 15’ stappen vanuit Brussel-Noord. Je kan ook gebruik maken van een gratis pendeldienst tussen Brussel-Noord en het Herman Teirlinckgebouw.

   Remote file
   Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart