Sarah van Scwitch blogt!
woensdag 23 januari 2019
Als je bij De Federatie werkt, doe je natuurlijk niets liever dan allerhande sociaal-culturele vraagstukken op te lossen. Toch zijn we meer dan blij dat we voor juridisch-technische vragen mogen doorverwijzen naar onze vrienden van Scwitch. Sarah Denoo is juriste en weet wel raad met jullie vragen over de wetgeving waar je als vzw mee in aanraking komt. We laten haar vanaf nu in elke editie van onze nieuwsbrief haar kennis met jullie delen. Handig, nuttig én boeiend! Vandaag de eerste aflevering van Sarahs nieuwe blog.
Sarah van Scwitch
Welkom op mijn blog! Ik ben Sarah en werk al sinds bijna anderhalf jaar als legal consultant bij Scwitch. Ik heb rechten gestudeerd in Gent en daarna nog een Manama internationaal en Europees recht behaald aan de VUB. Eerdere werkervaring deed ik op tijdens mijn advocatenstage in Waregem. Ik ben een West-Vlaamse die in Gent is blijven plakken, waar ik me in mijn vrije tijd wel eens durf bezig houden met (analoge) fotografie, muziek en toneel (kijken). Ik laat de stad trouwens geregeld achter voor een leuke reis... Waarvoor kan je bij mij terecht? Van GDPR, BTW, overheidsopdrachten tot auteursrechten en vele andere soorten wetgeving. Zoals bijvoorbeeld de vzw-wet en je statuten. En daarover wil ik het vandaag toevallig met jullie hebben. Breekt het angstzweet je nu al uit? Geen nood, ik zet je op weg.Veel vvvv (vaak voorkomende vzw-vragen)
Na bijna drie jaar Scwitch wordt stilaan duidelijk welke vragen jullie het meest bezighouden. Vaak zijn het korte vragen die een praktische toetsing vergen van je werking aan de wetgeving én je eigen statuten. Over welke vragen gaat het zoal?Is het verplicht te werken met een voorzitter, penningmeester, ondervoorzitter of andere functies?Wil je de antwoorden weten? Klik dan gewoon op de vraag. Een overzicht vind je ook terug op de site van Scwitch. Op basis van de wetgeving valt daar meestal een simpel antwoord op te geven, maar je statuten kunnen in bepaalde gevallen afwijken of iets strenger bepalen. Als ik een dergelijke vraag binnenkrijg, zoek ik eerst de recentste publicaties van de van de organisatie op in het Staatsblad. [Benieuwd naar de recentste publicaties van je eigen organisatie? Ga naar het Staatsblad en voer de naam van organisatie in bij ‘benaming’, klik op ‘opzoeking’ en nadien op ‘lijst’ (rechtsboven). Krijg je teveel resultaten, verfijn dan je zoekopdracht qua ‘onderwerp akte’, vul de juridische vorm aan : ’vzw’, of geef ineens je ondernemingsnummer in]
Kan persoon X of Y geldig een contract ondertekenen dat de vzw bindt?
Wanneer moeten/kunnen we onze Algemene Vergadering plannen?
(Hoe) kan er geldig met volmachten gewerkt worden op de Algemene Vergadering?
Kunnen rechtspersonen tot bestuurder benoemd worden?
Update nodig?
Misschien blijkt een update van de statuten wel nodig. Je vloekt soms omdat de wetging een kluwen is? Kijk toch eerst maar eens naar je eigen statuten, daar is het misschien niet veel beter mee gesteld. Vaak zijn ze geschreven 'in de jaren stillekes’ of afgekeken van een model dat je ooit ergens vond, maar nu niet meer bruikbaar is. Met wat geluk volstaat het om hier en daar een wijziging aan te brengen. En anders moet je best van nul beginnen met nieuwe statuten. Hoe dan ook: je kan bij mij terecht! Geef me gerust een seintje. Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag met onze gratis statutenbouwer. Maar wat als het niet meer mogelijk is de statuten tijdig te wijzigen voor je eerstvolgende algemene vergadering? Wat als er sprake is van tegenstrijdige artikels in je statuten? Hoe best pragmatisch omgaan met de bepalingen? Wat zijn de risico’s van een ongeldige algemene vergadering? Het antwoord? Iemand die een nadeel ondervindt kan zich tegen een besluit van de algemene vergadering verzetten en zou het besluit van de algemene vergadering nietig kunnen laten verklaren door een rechtbank. De rechtbank zal zich mee laten leiden door de invloed van de onregelmatigheid op het genomen besluit. Met andere woorden, als de formele onregelmatigheid geen enkele invloed heeft op het resultaat, zou de rechtbank in principe weinig redenen mogen zien om het besluit nietig te verklaren. Je kan ook problemen ondervinden met de publicatie van de benoemingen van bestuurders . Zo zie ik soms dat de benoemingen niet geldig zijn gepubliceerd en/of niet overeenkomen met de functiehouders in de Kruispuntbank Ondernemingen. Wat doe je dan best? De benoemingen regulariseren door de formulieren I en II (opnieuw) neer te leggen.Jullie weten me nu te vinden!
Zit je nog met vragen? Wil je eindeloze discussies en administratieve rompslomp vermijden? Klop dan gerust eens bij me aan via sarah@scwitch.be of 0486 30 99 15. Je zal zien dat met een juridisch steuntje in de rug alles een pak vlotter zal verlopen.Tot de volgende nieuwsbrief! Sarah