header handjes

Vrijwilligers en burgerinitiatieven


Twee-honderd-duizend!

Ze zijn met een slordige 200.000: de vrijwilligers in het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Dat is pakweg een vijfde van wie in Vlaanderen en Brussel zijn handen uit de mouwen steekt. Dat maakt van ons zowat de grootste vrijwilligerssector. Indrukwekkend, niet?


Een gigantisch netwerk aan burgerinitiatieven

Onze vrijwilligers màken mee de samenleving. Zij vormen samen het gigantische netwerk aan burgerinitiatieven waar Vlaanderen wereldkampioen in is. Noem een thema, wijs een straat of een wijk aan, om het even wat of waar... en wij vinden voor jou een groep burgers die aan de slag is.


Ondernemende vrijwilligers vind je bij ons

De meeste sociaal-culturele vrijwilligers zijn zelf mee verantwoordelijk voor hun initiatief. Het zijn ondernemende mensen. Zij zorgen ervoor dat wij allemaal samen jaarlijks 10.000.000 keer deelnemen aan allerlei activiteiten. Ze zoeken centen, geven hun goesting door aan andere enthousiastelingen, prikkelen het beleid om beter te doen. De duizendpoten en allesdoeners in Vlaanderen en Brussel zal je vooral in onze sector tegenkomen.

Onze vrijwilligers màken mee de samenleving. Zij vormen samen het gigantische netwerk aan burgerinitiatieven waar Vlaanderen wereldkampioen in is.
De Federatie


Laat ze vooral doen

Natuurlijk vinden beleidsmakers al dat samen vrijwilligen fijn. Toch moeten we hen er nog te vaak op wijzen dat allerlei regels kwalijke effecten hebben op burgers die zich in alle vrijheid willen engageren. Het kluwen auteursrechten, ongedekte aansprakelijkheden, het al jaren falende elektronische loket om statutenwijzigingen door te geven: het zijn maar een paar voorbeelden van de berg beleidswerk die er nog ligt om vrijwilligers écht hun ding te laten doen.


De Federatie en vrijwilligers: één strijd

De Vlaamse regering probeert het vrijwilligersbeleid zo goed mogelijk te coördineren. De Federatie spant zich mee in om een dam op te werpen tegen 'regulitis'. Maar via de Hoge Raad voor de Vrijwilligers houden we ook de vinger aan de pols van de federale regering.

Jan Janssens <p>Quisque id massa in est dignissim facilisis vel ut purus. Nullam hendrerit, dolor blandit convallis auctor, ex neque luctus purus.</p> Neem contact op met Jan

Contact?

Vrijwilligerswerk en de wetten en regels die het nu eens omarmen, dan weer versmachten.
Onze Hannes is er thuis in.

Hannes Renglé