header handjes

In ’t kort: vrijwilligers

Het beleid dat vrijwilligers omkadert is gericht op een gelijke behandeling van alle vrijwilligers. Toch blijken niet alle vrijwilligers gelijk voor de wet. 

Illustratie vrijwilligers liggend lowres

© Nena Peeters

Vrijwilligers zijn inherent verbonden met de amateurkunsten- en de sociaal-culturele sector. Ze zijn de motor van de talloze amateurkunsten- en sociaal-culturele organisaties in Vlaanderen en Brussel.
  • Het doel van de federale vrijwilligerswet is om bescherming te bieden aan vrijwilligers en een duidelijk kader te scheppen. De wet wil een gelijkwaardige en gelijke behandeling voor alle vrijwilligers garanderen.
     
  • Maar de wet laat onderscheid toe tussen bepaalde groepen vrijwilligers. Zo zijn er vrijwilligers die recht hebben op een hogere kostenvergoeding en zijn er bepaalde groepen vrijwilligers die hun vrijwilligerswerk op voorhand moeten melden of toestemming vragen.
     
  • Schaf deze ongelijkheden af. Behoud het onbezoldigd karakter van vrijwilligerswerk en zorg voor een gelijke maximale forfaitaire kostenvergoeding voor elke vrijwilliger. Concreet betekent dit het schrappen van artikel 12 in de vrijwilligerswet.
     
  • Schrap ook de meldingsplicht voor specifieke groepen vrijwilligers zoals werklozen en bruggepensioneerden met een uitkering van de RVA, leefloners en ambtenaren. Dit is onnodig én een mentale en administratieve drempel voor deze groep kandidaat-vrijwilligers. Ook voor wie een ziekte- of invaliditeitsuitkering ontvangt moet de regeling eenvoudiger.  

We vragen u om er op toe te zien dat het beleidskader voor vrijwilligers helder en werkbaar blijft. Onnodige uitzonderingen of drempels dienen geschrapt.   

Hier vind je meer info over het afschaffen van de meldingsplicht

Meer info of vragen? Contacteer Hannes Renglé, hannesrengle@defederatie.org, 0485 29 19 68