header handjes

State of the Region Halle-Vilvoorde (26/9) - Terugblik

Dossier: Regionaal - (boven)lokaal

Op zondag 26 september 2021 organiseerde Avansa Halle-Vilvoorde een tweede editie van de Tisvandoen inspiratiedag in Opwijk met een pak (boven)lokale initiatieven uit de regio. Team State of the Region haakte hier haar karretje aan vast. Een impressie van wat de dag bracht.

State Opwijk2
Avansa bracht in Opwijk een 40-tal mensen samen die deel uitmaken van een burgerinitiatief, zelf een project hebben opgestart of daar van dromen. Tisvandoen was ook onze zesde stopplaats voor State of the Region, een event van De Federatie, De Wakkere Burger en Kwadraet om initiatieven met ambitie en projecten die het lokale (willen) overstijgen te ondersteunen. We maakten er samen een boeiende dag van, vol interessante workshops en ruimte voor uitwisseling.
Deelnemers konden deelnemen aan volgende sessies:
* Keuzeworkshop:
1. Vinden en binden van vrijwilligers (geannuleerd)- 2. Bouw je bovenlokaal netwerk uit - 3. Gehoord worden door je lokaal bestuur - 4. Filmpjes maken en bewerken * Een inspiratiecaroussel en gezellige lunch * Kans tot uitwisseling 1. Speeddate - 2. Feedbackpanel - 3. Durf te vragen * Napraten met een drankje op het terras
State Opwijk

Wat nemen we mee richting beleid?

Het begrip 'bovenlokaal' en de mogelijkheden die deze subsidielijn biedt, deden bij deze fijne groep deelnemers (nog) geen of toch weinig belletjes rinkelen. Volgens een aantal aanwezigen vraagt bovenlokaal denken een switch bij lokale besturen. Ook ambtenaren en politici mogen volgens hen meer openheid aan de dag leggen om over muurtjes heen te kijken. "Denk niet uit landkaarten, maar vanuit realiteiten," klonk het. "En wees niet te streng bij beoordeling van projecten, maar blijf vooral stimuleren en faciliteren." Cultuur Noordrand gaf alvast te kennen dit te willen doen, maar tegelijk zelf nog erg op zoek te zijn waar dit potentieel aan sociaal-cultureel werk of burgerinitiatieven zich bevindt. Eenzelfde aanvoelen bij ons (De Federatie). In deze regio bleek het niet zo evident te zijn bovenlokaal potentieel in kaart te brengen. Het zal dus een kwestie zijn van blijven informeren en toeleiden over en naar dit decreet en eveneens alert te blijven voor kiemen van bovenlokaal initiatief. In contact komen met andere spelers blijkt in deze regio een grote behoefte te zijn. Geïnformeerd geraken over de slaagkans ("want dit is veel werk en het is ingewikkeld/te diffuus") is een veelgehoorde kanttekening. Er werd verder gewaarschuwd voor het Mattheüseffect vanuit het publiek. Mochten de deelnemers hier aanwezig zelf extra middelen mogen toekennen aan cultuur, dan zouden ze in de eerste plaats inzetten op verdieping van de huidige werking. Een kleinere groep zou bij meer financiële armslag investeren in een nieuwe doelgroep. We onthouden tot slot nog dit: "gebruik mensentaal" in de communicatie over subsidies en "biedt een totaaloverzicht" van mogelijke financieringskanalen. We hopen deelnemers via deze Tisvandoen/Stateoftheregion weer met een aantal extra inzichten naar huis te hebben gestuurd. Voor ons was het in elk geval leerrijk om het bovenlokale ook eens in deze streek tegen het licht te houden.
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke