State of the Region Limburg (18/9) - terugblik
zondag 19 september 2021
Dossier: Regionaal - (boven)lokaal
Ein-de-lijk mocht het weer. Eindelijk kon deze State of the Region in Genk doorgaan. Er werd genetwerkt en uitgewisseld. We zochten naar draagkracht en draagvlak via connectie en bovenlokale voorbeelden. Een terugblik.
Meer dan 70 inschrijvingen. Maar niet iedereen is er geraakt. Quarantaine, prikkelende hoestjes en laattijdige coronatests hielden sommige mensen nog thuis. Voor wie er wel was, was het ‘feest’. Met gezellige babbels, lachende gezichten, vlammende speeches of getuigenissen en workshops die nog lang zullen nazinderen.
Schepen Anniek Nagels gaf de kick-off. Zij had het over een stad (Genk) en regio (ECRU) met LEF. Locatie, erkenning en focus vormden de spil van haar betoog. Ze brak een lans voor het bovenlokaal samenwerken en gaf ook toelichting bij de burgerbudgetten die uitmondden in 19 co-creatieve projecten. Alle bouwstenen zijn aanwezig, hoorden we haar zeggen. Deze humuslaag van amateurkunstenaars en sociaal-cultureel werk, wil Limburg verder koesteren.
Een beetje sneller en minder projectgebonden aub
De provincie en haar ondersteuningsmechanismen worden hier fel gemist, bleek uit gesprekken die we met verschillende deelnemers konden aangaan. De roep om basisfinanciering én een snelle Vlaamse overheid klonk luid. “Elke dag dat we niet kunnen inspelen op de noden van een doelgroep is een verloren dag,” stelde een deelnemer onomwonden. “De integratie- en inclusieklok tikt...” Kortom, hier is goesting, hier is vuur om de handen uit de mouwen te steken, maar tegelijk ook het gevoel dat Vlaanderen te ver af staat. Nochtans kent 2/3de van de aanwezigen het ‘bovenlokale decreet’, meer zelfs de helft wil misschien een bovenlokaal project indienen en verwacht daarbij met anderen in contact te komen. Liever nog, kreeg de aanwezig cultuurspeler werkingsbudget om te doen waar men al mee bezig is of een doelgroep aan te boren die men nu nog niet bereikt.Van lokaal naar bovenlokaal
Het Limburgs Volkskundig Genootschap vertelde hoe zij met bovenlokale projectmiddelen een mooi initiatief konden ontplooien, in een breder partnerschap. Het gaf deze kleinere vereniging een heel nieuw élan qua doelstelling en organisatie, waarbij lokale en Vlaamse partners elk vanuit hun expertise meewerken. Tips in de powerpoint. Verder gaven Sylvia Matthys van OP/TIL en Leen Gos & Carina Lopez van ECRU inzage in enkele subsidielijnen. Hun presentatie vind je hier.Stars of the Region
Op het podium 3 stevige kleppers, op de sofa met Karolien Nouwen van Avansa: Tuinwijk2020 – regio Maasmechelen - Jos Hermans Tuinwijk2020 ijvert voor het versterken van de eigenheid van ParkCité. Dit burgerinitiatief zet in op bewustmaking en sympathie opwekken voor deze 115 ha groene zone die misschien werelderfgoed wordt. Gemeenschapsvormende activiteiten zijn dan ook een belangrijke as in de werking. De Picknick en het Kastanjefeest zijn daar voorbeelden van, net als een eigen krantje of toffe sociaal-artistieke projecten zoals Tontastique. Tuinwijk2020 laat het sociale, toerisme en cultuur samen stromen.
HETGEVOLG – Leopoldsburg – Stefan Perceval
Theaterwerkplaats #HETGEVOLG heeft haar uitvalsbasis in Leopoldsburg. Een plek waar theater gemaakt wordt met een groot hart voor anderstaligen, nieuwkomers, vluchtelingen en mensen met een beperking of in armoede. Directeur Stefan Perceval over zijn drijfveren: 'focus op de kracht van kunst om achter het muurtje van élke mens te kijken.
Enchanté – Sint-Truiden - Flor Sarens & Eegon Heeren
Enchanté wil drempels verlagen en sociale muurtjes slopen, zodat een stad als Sint-Truiden een thuis kan zijn voor allen. Bedoeling is een netwerk op te zetten van hartelijke handelaars, burgers en belanghebbenden (thuislozen, oudere, mensen met psychische problemen...). ‘De uitgestelde koffie’ is daar een voorbeeld van. Gestart in Gent, overgewaaid naar Limburg en intussen heel Vlaanderen. Hoe een bescheiden burgerinitiatief uitgroeide tot erkend sociaal-cultureel werk dat een Ultima won.