header handjes

Nooit te wijs om te leren


Veroordeeld tot levenslang

Onderzoekers en beleidsmakers herhalen keer op keer het belang van levenslang leren. Technologie, de arbeidsmarkt, beroepsprofielen, job skills etc. wijzigen in sneltreinvaart. En dus wordt verwacht dat we onszelf voortdurend bijspijkeren. Maar terwijl politici het vooral hebben over de jobs van individuen, voegt het sociaal-cultureel werk daar een maatschappelijke component aan toe. Onze organisaties ondersteunen mensen om overeind te blijven in de maalstroom van onze samenleving. Bij ons leren ze niet alleen levenslang, ze doen dat ook levensbreed: alles wat met samenleven te maken heeft, krijgt een plek.


Vrijheid, blijheid

In het sociaal-cultureel werk leert niemand omdat hij daartoe verplicht is. Elke deelnemer kiest er zelf voor. Meer nog: hij kan mee de activiteit inkleuren en de richting bepalen. Vrijwillig, maar daarom niet vrijblijvend. Ook de moeilijkere of gevoelige thema’s laat het sociaal-cultureel werk niet liggen. Want ja, het behoort tot onze drive: sociaal-cultureel werk wil mensen sterker maken zodat ze meer vat hebben op zichzelf en hun omgeving. Wat zij belangrijk vinden, waar zij van wakker liggen, waar zij goesting in hebben: het moet en zal aan bod komen in het sociaal-cultureel werk.

Als je een – weliswaar goedbetaalde – lezing moet geven op een bijeenkomst waar je als een soort hapje tussen voor- en hoofdgerecht fungeert, dan wringt dat. Zulke dingen doe ik niet meer. Ik geef liever lezingen voor Neos, Vormingplus of Markant: geïnteresseerde mensen die anders niet de kans zouden hebben om zo’n lezing bij te wonen.
Professor Van Bendegem in De Standaard van 3/5/2018


Overal aanwezig

Alleen al de vormingsorganisaties bereiken met een kleine 20.000 activiteiten jaarlijks ruim 313.000 deelnemers. Tel daar ook nog maar de honderdduizenden mensen bij die zich al lerend onderdompelen in hun vereniging of beweging. Het mag duidelijk zijn: sociaal-cultureel werk is de grootste leeromgeving voor volwassenen in Vlaanderen en Brussel. Maar weet je wat ons nog extra fier maakt? Ruim een derde van de deelnemers is laaggeschoold. Sociaal-cultureel werk verkleint dagelijks leerdrempels bij tienduizenden mensen.


Eén grote proeftuin voor de samenleving

De honderdduizenden kleine en grote sociaal-culturele leeromgevingen samen, maken van het sociaal-cultureel werk één grote proeftuin voor de samenleving. Mensen toetsen bij elkaar inzichten en meningen af, ze openen elkaars ogen over wat beter kan. Ze experimenteren op die manier met thema’s die de samenleving kleuren. Zo worden ze deel van de verandering die ze willen veroorzaken. De Federatie klopt bij beleidsmakers voortdurend op deze nagel: sociaal-cultureel leren is belangrijk voor mens én samenleving.

Jan Janssens <p>Quisque id massa in est dignissim facilisis vel ut purus. Nullam hendrerit, dolor blandit convallis auctor, ex neque luctus purus.</p> Neem contact op met Jan

Nog niet wijs genoeg

Op zoek naar meer informatie over leren in het sociaal-cultureel werk? Of ben je geïnteresseerd in de Vormingplussen of vormingsinstellingen?
Bart is "the man to call"! Hij helpt je als aanspreekpunt van de vormingsinstellingen graag verder op weg.

Bart Verhaeghe