header handjes

Binnen organiseren... zonder vuiltje aan de lucht

Dossier: Zakelijk en financieel

Vanaf 9 juni kunnen organisaties (eindelijk) opnieuw activiteiten organiseren binnen. Ook op kantoor werken wordt stilaan weer mogelijk. Uiteraard willen we dit alles onder de beste omstandigheden laten plaatsvinden, in een veilige, frisse ruimte.

De standaard-coronamaatregelen zijn ondertussen gekend en het basisprotocol Cultuur is onze leidraad. Eén van aandachtspunten bij het organiseren van binnenactiviteiten is de luchtkwaliteit en ventilatie. Deze spelen immers een cruciale rol bij het beperken van het besmettingsrisico. Zo lezen we in het basisprotocol cultuur van 5 mei:
Het CO₂-gehalte van de lucht in binnenruimtes dient te streven naar waarden die standaard niet hoger zijn dan 900 ppm en zouden op piekmomenten onder het CO₂-gehalte van 1200 ppm pogen te blijven. Om deze doelstellingen te bereiken, moeten er mogelijk acties worden uitgevoerd.
Het CO₂-gehalte in een ruimte kan je meten met een CO₂-meter. Via kleuren (groen, oranje, rood) kan je in één oogopslag zien wanneer bepaalde waarden overschreden worden en je dus moet ingrijpen (meer verluchten, minder deelnemers...). We weten dat organisaties er alles zullen aan doen om deelnemers in volle vertrouwen veilig te kunnen ontvangen. Wij zijn dan ook geen pleitbezorger voor een verplichting van het gebruik van CO₂-meters bij alle binnenactiviteiten in onze sectoren. Maar het kan natuurlijk wel een zinvol instrument zijn om een veilige activiteit te garanderen.
Raam binnen glas
Daarom ben je als organisatie mogelijk op zoek naar goede, kwaliteitsvolle, genormeerde CO₂-meters. Zowel voor de eigen kantoren en gebouwen als voor lokale groepen en afdelingen. Daarom vroegen we aan Scwitch om snel werk te maken van een samenaankoop van CO₂-meters. We mikken op een verplaatsbaar toestel. Handig op de werkvloer, in vergader-, vormings-, en andere typische verenigingszalen. Een toestel dat voldoet aan geldende kwaliteitsnormen die o.a. door het Agentschap Zorg en Gezondheid worden opgesteld, maar door de samenaankoop toch betaalbaar is. De richtprijs die we nu naar voor kunnen schuiven ligt tussen € 100 en € 200 per toestel. Met 1 toestel per ruimte heb je genoeg.
Wil je dus geen energie kwijtspelen aan de zoektocht naar de geschikte CO₂-meter, sluit je dan aan bij de samenaankoop van Scwitch. We houden je zeker op de hoogte van dit aanbod zodra er kan besteld worden.
Kristien Vermeersch Neem contact op met Kristien