header handjes

Conferentie (1 maart): Shrinking space for civil society in Europe

Middenveldorganisaties, verenigingen en vrijwilligers in Vlaanderen ervaren steeds minder ruimte om hun ding te doen. Wetgeving met Europese wortels dwingt hen – vaak onbedoeld – in een keurslijf dat knelt. Hoe zit dat in andere Europese landen? Wat is er aan te doen? Welke hefbomen hebben Europese (en ook Vlaamse en federale) beleidsmakers om het middenveld beter te ondersteunen?

In het kader van het Belgische voorzitterschap van de EU organiseert De Federatie hierover op 1 maart een conferentie, i.s.m. Beweging.academie en de Verenigde Verenigingen.

In de eerste helft van 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Dat betekent dat onze ministers de verschillende ministerraden voorzitten, de agenda (deels) bepalen en eigen accenten kunnen leggen. Het betekent ook dat er in Vlaanderen en België meer aandacht is voor wat er op Europees niveau gebeurt. In verschillende departementen schakelen ambtenaren een versnelling hoger om die Europese agenda mee vorm te geven.
Shrinking space
Een ideaal moment dus om vanuit het verenigingsleven en de social profit aandacht te vragen voor een trend die al geruime tijd bezig is, maar steeds breder voelbaar is. De 'krimpende ruimte' voor middenveldorganisaties om hun maatschappelijke rollen ten volle te kunnen spelen. In de Europese wetgeving zitten ze vaak tussen hamer en aambeeld. Soms worden middenveldorganisaties als 'overheden' beschouwd, soms als 'ondernemingen', maar quasi nooit worden ze vol erkend in hun eigenheid. De conferentie kreeg het Belgisch EU-voorzitterschapslabel.

Programma

9u - Welkom 9u45 - Introductie 10u00 - Historische context en eigenheid van het Vlaamse middenveld in Europa Stijn Oosterlynck (Universiteit Antwerpen)
10u30 - Shrinking civic space in Europe: Wat zien we gebeuren? Alexandrina Najmowicz (Secretaris-generaal van European Civic Forum; bestuurslid Civil Society Europe) 11u00 - Actuele Europese hefbomen voor een krachtdadige Civil Society? Mathieu De Poorter (CEDAG)
11u30: Politieke reflectie
Met Kathleen Van Brempt (Vooruit), Thomas Jans (Groen) en Liesbeth Sommen (cd&v). 12u30: slotwoord & lunch
Er is simultaanvertaling Engels - Nederlands voorzien.
>> Download hier de uitnodiging in pdf-formaat. >> Scan onderstaande QR-code om je in te schrijven of klik hier.

De conferentie vindt plaats in Aeropolis, Haachtsesteenweg 579 in Schaarbeek. De conferentie mikt op iedereen met interesse in (Europees) beleid rond middenveldorganisaties, verenigingen en vrijwilligers. Interesse? Schrijf je hier gratis in of scan de QR-code hieronder.

Benieuwd wat er zich rond cultuur afspeelt tijdens het Belgisch voorzitterschap? Vleva bundelde alles in een heuse Voorzitterschapsgids.

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart