header handjes

Digitale drempels verkleinen in het leven van ouderen

De Klik! - het laboproject van iDrops - wil gedurende 2 jaar digitale drempels in het leven van ouderen verkleinen door in te zetten op digitale vaardigheden, digitaal zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Hierbij vertrekken ze van de eigen interesses en talenten van de ouderen.

De schrik om iets fout te doen overwinnen

Vandaag is leven zonder digitale ondersteuning ondenkbaar. Toch is digitaal actief zijn niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Daarom wil iDrops op een laagdrempelige manier het digitale zelfvertrouwen en de digitale vaardigheden van senioren vergroten. Samen met de lokale dienstencentra in Gent, Poperinge en Geel ging iDrops het afgelopen jaar op zoek naar senioren die geen aansluiting vinden bij het huidig aanbod. Een 40tal geïnteresseerden engageerde zich om ondergedompeld te worden in de digitale wereld. Het programma werd samen met de senioren opgemaakt.
senioren bezig op smartphone
Van basis smartphonegebruik tot het scannen van QR-codes en het gebruik van apps. Geen evidente leerstof voor de doelgroep. Dit resulteerde in een jaar met vallen en opstaan, maar steeds met het aanstekelijke enthousiasme om bij te leren. Om de schrik om iets fout te doen te overwinnen.

Digitaal kan ook leuk zijn

In het eerste projectjaar lag de focus vooral op het ontwikkelen van digitale vaardigheden. In 2023 gaan de ouderen zelf aan de slag. Samen met hen wordt er maandelijks een activiteit gepland. Een stadswandeling met google maps, een quiz met kahoot, QR-codes scannen in een museum of op café, … Potentiële activiteiten met een digitale touch. De deelnemers van het eerste projectjaar worden ook uitgenodigd om iemand mee te nemen, een buur, een vriend of vriendin, die ook zijn/haar digitale vaardigheden wil ontwikkelen. Zo kunnen zij hun opgedane kennis doorgeven aan hun netwerk. Het uiteindelijke doel van dit project is ouderen aanzetten om actief mee te werken aan het verhogen van de digitale geletterdheid van hun peers. Dit project wordt dus niet enkel uitgevoerd voor ouderen, maar ook door ouderen.

Wat na 2023?

senioren bezig op smartphone
Om de duurzaamheid van het project te verzekeren zullen de bevindingen verzameld en gepubliceerd worden. Dit alles gebeurt in samenwerking met de steden Gent, Poperinge en Geel. Zij staan ervoor in dit project steeds verder te zetten. Er zal ook een inspiratie-evenement georganiseerd worden. Op die manier zullen andere besturen in de toekomst zelf dergelijke trajecten kunnen opstarten.