
Een aanval op vrijgevigheid: waarom de regering een foute besparing maakt
donderdag 13 maart 2025
Dossier: Zakelijk en financieel
"De verlaging van de belastingvermindering van giften zal de vrijgevigheid van de Belgen en duizenden begunstigden schaden." Dat is de titel van een Open Brief die er kwam op initiatief van de ImpactCoalitie en onderschreven werd door een coalitie van maar liefst 473 organisaties, verenigingen en instellingen.
Goede doelen
Achter elk van die organisaties staan mensen. Meer dan een miljoen Belgen engageren zich financieel voor goede doelen: voor dierenwelzijn, mensenrechten, gezondheidszorg, wetenschappelijk onderzoek, sociale inclusie, internationale solidariteit. Ze doen dit omdat ze geloven dat samenleven méér is dan een optelsom van individuele belangen. Dat geven niet zomaar liefdadigheid is, maar een daad van verbondenheid.
En de cijfers liegen niet. In 2023 deden Belgen giften van minstens 40 euro voor samen 362 miljoen euro aan verenigingen – een verdubbeling in tien jaar tijd. De geplande maatregel zal rechtstreeks gevolgen hebben voor ruim 1 miljoen huishoudens die gemiddeld meer dan 350 euro per jaar schenken aan een of meerdere van de 2.500 verenigingen en stichtingen die erkend zijn om giften met belastingvoordeel te innen. De fiscale aftrekbaarheid was daarbij geen detail, maar een katalysator. Tijdens de COVID-19-crisis werd ze zelfs tijdelijk verhoogd naar 60%, om extra solidariteit te stimuleren.

Vandaag kiest de regering ervoor om deze fiscale stimulans te verlagen van 45% naar 30%. Deze wijziging zal de staatskas nauwelijks iets opleveren: volgens minister Jan Jambon gaat het om een besparing van (amper) 40,26 miljoen euro per jaar. Een druppel op de gloeiende plaat van de overheidsfinanciën, maar een klap voor duizenden initiatieven die levens redden, onrecht bestrijden, zorg verlenen en kwetsbare mensen ondersteunen.
Bovendien raakt deze maatregel niet enkel grote ngo’s. Duizenden kleinere initiatieven, vaak lokaal verankerd en gerund door vrijwilligers, overleven dankzij giften. Zij hebben geen toegang tot grote fondsen of corporate sponsoring. Achter elke gift schuilt een verhaal en een engagement. Wat we dreigen te verliezen, is geen abstract systeem, maar een ecosysteem van solidariteit. Een netwerk van burgers en organisaties die zich inzetten voor een betere samenleving.
Zeer zorgwekkend
De boodschap die door deze maatregel aan burgers wordt uitgezonden, is bijzonder zorgwekkend: in plaats van vrijgevigheid en engagement te waarderen, worden ze belemmerd, alsof collectieve inspanning en solidariteit van secundair belang zijn.
Daarom doen wij, als verenigingssector, een dringende oproep aan de regering om dit voornemen te herzien.
Solidariteit is geen luxe, maar een duurzame investering in de samenleving. We pleiten voor een duidelijk signaal: behoud een voldoende hoge fiscale aftrekbaarheid, niet als gunst, maar als hefboom voor vrijgevigheid. Dit is geen kwestie van cijfers op een balans, maar van mensen, levens en essentiële diensten. Een samenleving die solidariteit waardeert, kiest ervoor om ze te versterken — niet te verzwakken.
De Open Brief is gepubliceerd in De Morgen en in La Libre Belgique.
Op de site van de ImpactCoalitie vind je de volledige lijst van de 476 ondertekenende organisaties.