Corona: ook een exitstrategie voor cultuur?
maandag 27 april 2020
Vrijdag 24 april stelde de nationale Veiligheidsraad een reeks maatregelen voor, uitgaande van een geleidelijk stappenplan richting post-corona. Of en hoe het sociaal-cultureel werk en amateurkunsten verder kunnen, blijft voorlopig onduidelijk.
Een gefaseerde aanpak voor een diverse sector
Nieuws voor onze sectoren wordt eerder in de tweede helft van mei verwacht, als er bekeken wordt of en in welke mate sociale contacten opnieuw kunnen (denk bijvoorbeeld aan het idee van maximum 10 mensen). Er wordt tegen eind mei ook duidelijkheid beloofd over de jeugdkampen.
Hoe dan ook, het is nu al duidelijk dat een algemeen geldende regel voor Cultuur niet werkbaar zal zijn. Cultuur is een huis met veel kamers, van kleine gesloten activiteiten tot grote publieksevenementen. Alleen al in onze sectoren, sociaal-cultureel werk en amateurkunsten, is er al een enorme diversiteit qua activiteitsvormen. De Federatie en Socius hebben daarom een gezamenlijk voorstel geformuleerd voor een gefaseerde aanpak.
De bedoeling is om uit te tekenen hoe een gefaseerde heropstart mogelijk kan gemaakt worden, daarbij rekening houdend met de bezorgdheden van de sector. Het gaat dan bijvoorbeeld over kwesties als het versterken van de bereidheid van mensen om samen te komen (en daar eventueel voor te betalen); het vermijden van een flessenhals aan activiteiten in het najaar; het helpen van organisaties bij de noodzakelijke interne heroriëntering; het wegnemen van de onzekerheid over beslissingen in het kader van het decreet en de bijbehorende financiering ervan; enz.
We hebben geprobeerd om de activiteiten die organisaties binnen sociaal-cultureel werk en amateurkunsten organiseren in een viertal categorieën op te delen. Die categorieën kunnen dan dienen als vertrekpunt voor een gefaseerde heropstart. Het is een vingeroefening die nog verder moet getoetst worden aan de parameters en voorwaarden van de overheid en wetenschappers. Maar ze maakt wel duidelijk dat ook binnen onze sectoren een gefaseerde heropstart zeker mogelijk moet zijn.
Om de heropstart in goede banen te leiden, is er nood aan duidelijke richtlijnen over de veiligheidsmaatregelen die in acht genomen moeten worden (bijvoorbeeld afstand bewaren, mondmaskers, verluchting lokalen, aantal deelnemers…). Tevens moeten er middelen ter beschikking gesteld worden van organisaties die er nood aan hebben (bijvoorbeeld mondmaskers voor organisaties die activiteiten organiseren met kwetsbare doelgroepen). En bovenal een éénduidige communicatie over de strategie bij heropstart vanuit alle overheden (federaal, Vlaams, Brussel en lokaal).