header handjes

Een schemerlichtje aan het einde van de coronatunnel

Op 23 april kondigde het overlegcomité eindelijk een aantal versoepelingen aan voor de culturele sector. Ook voor amateurkunsten en sociaal-cultureel werk komt er binnenkort dus licht aan het einde van de eindeloos lange coronatunnel. Al had dat licht wat ons betreft nog wat feller mogen schijnen.

Pas eind juni perspectief voor binnenactiviteiten

Vanaf 8 mei treedt het zogenaamde buitenplan in werking. Dit betekent voor ons dat we buiten met maximum 25 personen georganiseerde groepsactiviteiten mogen plannen. Hieronder verstaan we repetities, vergaderingen, workshops, vormingen, wandelingen... Pas vanaf 25 juni zal je deze activiteiten ook met 50 mensen binnen of buiten mogen organiseren. Gezien dit type activiteiten voor onze sectoren toch vaak de kern van de werking is, begrijpen we niet dat er pas eind juni perspectief komt. Concreet betekent dit dat heel wat (boven)lokale groepen en landelijke organisaties pas in september ten volle zullen kunnen heropstarten, gezien de zomervakantie vaak een luwe periode is. Dat is meteen nog eens 3 maanden wachttijd erbij voor alle duizenden vrijwilligers en professionals die staan te popelen om opnieuw te starten. Onbegrijpelijk wat ons betreft...

Alle details over de heersende maatregelen lees je op deze specifieke pagina op onze site.

Wat met testevenementen?

Het overlegcomité zette ook het licht op groen voor een aantal testevents in mei en juni. De bedoeling van deze testevents is om via een wetenschappelijk onderzoek een aantal aspecten die te maken hebben met events/cultuur en corona te onderzoeken. In totaal zouden er zo'n 30 testevenementen kunnen doorgaan in verschillende beleidsdomeinen (cultuur, toerisme, sport, jeugd, events...). Een testevenement moet aan een heel aantal voorwaarden voldoen en is volledig op de verantwoordelijkheid van de organisator van het evenement. De Vlaamse Overheid zal zelf geen testevenementen ondersteunen. Wil je zo'n testevenement organiseren? Dan moet je een dossier indienen bij je burgemeester en daarna - bij goedkeuring - aan de bevoegde minister die er nog advies over vraagt bij het coronacommissariaat. Uiteindelijk beslist de Vlaamse Regering wekelijks op vrijdag welke testevenementen mogen georganiseerd worden.
Corona

Alle informatie over testevenementen kan je terugvinden op de website van Toerisme Vlaanderen.

Op 11 mei ook duidelijkheid over de zomer?

Op 23 april slaagde het overlegcomité er nog niet in om een akkoord te bereiken over de maanden juli-augustus-september voor een volwaardige culturele heropstart. Ze beslisten om op 11 mei opnieuw samen te komen met als doel de maatregelen voor de zomermaanden vast te leggen zodat we deze zomer toch ook massaal van cultuur kunnen genieten. Wij roepen het overlegcomité op om ook begin juni al perspectief te creëren voor groepsactiviteiten binnen. Zo kunnen ook het sociaal-cultureel werk en de amateurkunsten nog vóór de zomervakantie ten volle uit de startblokken schieten.
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart