header handjes

Jacqueline Gils – vrijwilliger bij Neos Ham

Quasi alle leden van Neos Ham hernieuwden hun lidmaatschap. In coronatijden vereist dit een knap staaltje verenigingskunst. Voorzitter Jacqueline Gils – tevens ook nationaal voorzitter van Neos – vertelt ons hoe ze dit voor elkaar kregen.

Jacqueline had al heel wat bestuurservaring als vrijwilliger toen ze een zestal jaar geleden startte bij Neos Ham, ook om haar lokaal netwerk uit te breiden. Ze werd al snel ondervoorzitster en daarna voorzitster. Sterker nog, ze werd nationaal bestuurder en momenteel is ze nationaal voorzitter van Neos.
De start van corona is voor haar onlosmakelijk verbonden met het noodgedwongen annuleren van een concert van Andrea Bocelli, gepland op het moment dat de eerste lockdown startte. Maar ze bleef niet bij de pakken zitten. Ze is er altijd al van overtuigd geweest dat elke vrijwilliger kwaliteiten heeft en dat het belangrijk is om die naar boven te halen en maximaal te benutten. Zo ook in rare coronatijden. Nog vóór het werd aangeraden om massaal mondmaskers te dragen, werden leden die goed konden naaien en leden die makkelijk aan naalden en garen konden geraken, gemobiliseerd. Ze maakten voor alle 146 leden 2 mondmaskers die ze ook persoonlijk rond brachten. De rest verkochten ze en de opbrengt ging naar het Rode Kruis. Daarnaast zetten ze extra in op betrokkenheid, want alle reguliere kansen om elkaar te zien, vielen weg. Met moeder- en vaderdag bezorgden ze kaartjes aan de leden die – ook hier – zelf gemaakt werden door één van de vrijwilligers. Zodra het weer (even) mocht, gingen ze wandelen, bezochten ze de abdij van Averbode en in september organiseerden ze 2x na elkaar een voorstelling van hun jaarprogramma, telkens netjes voor de toegelaten 50 personen. Met eindejaar gaven ze hun leden cava en een wenskaartje. Eén van hun bestuursleden fietste de hele regio rond om dit bij iedereen persoonlijk af te geven. Ook met Pasen plannen ze iets speciaals. Ze denkt dat het werken aan persoonlijke betrokkenheid er zeker (mee) voor gezorgd heeft dat bijna iedereen zijn lidgeld hernieuwde.
Het belangrijkste is dat deze hele situatie ons heeft leren genieten van de kleine momenten en het besef dat niet alles snel-snel moet
Jacqueline Gils
Knipsel
Digitaal vergaderen was voor de meeste bestuursleden onbekend terrein. Jacqueline ondersteunde één na één alle bestuursleden tot iedereen er vlot kon mee werken. Ze organiseren nu dus maandelijks een bestuursvergadering via zoom. Via mail organiseerden ze het afgelopen jaar tweemaal een quiz. Jacqueline vindt het belangrijk om als bestuursvrijwilliger het contact tussen de bestuursleden onderling, maar ook met alle leden te onderhouden. Zo weet je wat er leeft en blijf je ook gemotiveerd.
En ja, er zijn ook positieve elementen uit deze crisis gekomen. Het – noodgedwongen – leren omgaan met online platformen zorgde er bijvoorbeeld voor dat bestuursleden nu meer contact hebben met hun kinderen of kleinkinderen die veraf wonen. Corona stimuleerde ook het zoeken naar alternatieven voor activiteiten, waarvan sommige allicht blijvers zullen worden. Het allerbelangrijkste is dat deze hele situatie ons heeft leren genieten van de kleine momenten en het besef dat niet alles snel-snel moet. Dat het dus van groot belang is om tijd voor elkaar te maken. Hoe weinig spectaculair dat ook klinkt.
Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart